Kleine Keet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine Keet
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kleine Keet (Noord-Holland)
Kleine Keet
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Den Helder Den Helder
Coördinaten 52° 52′ NB, 4° 43′ OL
Foto's
De hoeve De Kleine Keet
De hoeve De Kleine Keet
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kleine Keet is een voormalige buurtschap in de gemeente Den Helder, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het wordt soms ook geduid als Kleine Keeten.

Kleine Keet is van oorsprong een boerderij-hoeve. Met hoeve wordt hier vooral bedoeld dat de boerderij ook voor andere functies werd gebruikt dan strikt het boeren. De boerenplaats werd ten tijde van droogmaking van het Koegras al bewoond door mensen die de duinen onderhielden en jagers. Daarvoor lag het op de rand van het eiland van Huisduinen. Na de droogmaking groeide plaatsje uit met een aantal boerderijen en boerenpercelen.

In 1781 werd bij deze buurtschap kustbatterij Fort du Falga (soms ook wel la Falga) neergelegd, het was een van drie van de kustbatterijen die bij Huisduinen werden gebouwd. Het waren wel niet de eerste van dit soort bleek uit oude documentatie. 100 en 150 jaar eerder lagen op Huisduinen ook al diverse kustbatterijen en schansen. Echter ontbreken hierin wel waar deze dan ongeveer waren gelegen. Het fort zelf werd echter door de Fransen zelf nooit helemaal afgebouwd, tussen 1812 en 1813 werd de batterij als een echt fort deels opgezet maar eind 1813 werd de houten kazerne opgeblazen en ontmanteld. In 1814 werd er nog meer ontmanteld. Er bleef nog wel een deel over van het fort maar deze werd niet onderhouden, waardoor er niets meer van over is.

Tijdens de oorlog in 1799 tussen de Engelsen en Fransen wordt de plaats ook genoemd doordat het tussen Groote Keeten en Kleine Keet de landingsplaats was van de Engelsen.

Aan het eind van negentiende eeuw verdwenen er een aantal boerderijen en in de loop van de twintigste eeuw kwam de bebouwing van Den Helder steeds meer dichterbij. Thans zijn er nog alleen de hoeve De Kleine Keet en de daar vlakbij gelegen boerderij over. Om die reden als wel dat de stad vlakbij is en de plaats niet echt meer afgelegen ligt wordt het niet meer geduid als een eigen plaats.

Boerderij vlak bij de hoeve