Groote Keeten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groote Keeten
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Groote Keeten (Noord-Holland)
Groote Keeten
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Schagen Schagen
Coördinaten 52° 52′ NB, 4° 43′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Groote Keeten (West-Fries: Groôte Keete) is een dorp in de gemeente Schagen, in de provincie Noord-Holland. Het dorp is een badplaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Groote Keeten heette eigenlijk van oorsprong Dubbelduijn, Het dorp is gebouwd op de restanten van het overspoelde eiland 't Oghe. Het gebied waarin het nu ligt werd bedijkt rond 1600, de bedijking liep tot aan Huisduinen. De polders waren een belangrijke basis voor de latere drooglegging van de polders Anna Paulownapolder en Wieringerwaard.

Het plaatsje groeide mede daardoor uit van een buurtschap tot een dorp. In 1610 werd er een soort raadhuis, "bekwame keet" op de Helmdijk gezet. Zo kwam de naam Groote Keeten tot stand en verloor de buurtschap haar oorspronkelijke naam.

't Botgat is een belangrijke plek niet alleen vanwege duinvorming in de weilanden, maar ook omdat het een zwaartepunt is geweest van de landing van de Engelse en Russische legers in 1799, ten tijde van de Bataafse Republiek. Er is zeer zwaar gevochten waarbij vele doden zijn gevallen. De opslagplaats wordt in de volksmond het Russenkerkhof genoemd. Op de naastgelegen dijk zijn namelijk vele soldaten inderhaast begraven.

Een andere belangrijke plek in het gebied was de zeearm Heersdiep. Deze zeearm was een bekende schuilplek voor schepen, die anders op de Noordzee voeren, als het erg slecht weer was. Tegenwoordig is het een polder, met vooral boerderijen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral het duinengebied is bezienswaardig omdat het, naast dat het een mooi gebied vormt, nog de restanten van het oude eiland 't Oghe te zien zijn. Verder is er in het dorp nog een Beeldentuin genaamd "De Booghgaard".