Zijbelhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zijbelhuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Zijbelhuizen (Noord-Holland)
Zijbelhuizen
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Schagen Schagen
Coördinaten 52° 45′ NB, 4° 45′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 190
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zijbelhuizen is een buurtschap in de gemeente Schagen, in de provincie Noord-Holland. In 2007 telde de buurtschap 190 inwoners.

Zijbelhuizen is een vrij oude naam die voor het eerst wordt gevonden in 1591 als Zumerhuys, in 1599 als Sybelhuysen of Sijbelhuijsen. Maar in de 20ste eeuw werd de plaats vaker aangeduid als Ring, afgeleid van de Ringpolders waarin de plaats is gelegen. In het begin van de 21ste eeuw is de formele naam weer Zijbelhuizen geworden. Een oudere variant op de spelling van de plaatsnaam is Sijbelhuizen.

Met Zijbelhuizen wordt de bewoning bedoeld aan de Dorpsstraat van Tuitjenhorn en dat deel dat tot de Selschardijk behoort tot aan de vroegere Overhaal/Overtoom en later het sluisje dat nu weg is, maar ook een deel van bewoning van de Selschardijk in de richting van Grootven.

De plaats wordt naast Ring ook weleens geduid als Selschardijk, maar dan omvat het vaak ook Grootven. De Ringpolders vallen onder drie plaatsen, namelijk Eenigenburg, Sint Maarten, Tuitjenhorn, Valkkoog, Groenveld, Waarland. Deze polders worden soms ook aangeduid als "Ring". In het verleden was er bij Zijbelhuizen een wipbrug met een sluisje. Deze bouwwerken zijn echter beide na de verkaveling gesloopt.