Kleinkapitaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van echte en valse kleinkapitalen in een proeftekst. Links echte kleinkapitalen (en ligaturen) in twaalf punt, gezet in pdfTEX, rechts valse kleinkapitalen in Microsoft Word in hetzelfde lettertype.

Kleinkapitalen zijn in de typografie kapitalen die in een kleinere grootte gezet zijn dan de gewone kapitalen van het betreffende lettertype. Kleinkapitalen worden gebruikt om te voorkomen dat afkortingen als abc en spqr te veel uit de tekst springen — dus niet ABC en SPQR.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen echte kleinkapitalen en valse kleinkapitalen (zie de afbeelding hiernaast). Echte kleinkapitalen worden afzonderlijk ontworpen voor een bepaald lettertype. De grootte van echte kleinkapitalen is dezelfde als die van de kleine letter x: de x-hoogte.

Wanneer men valse kleinkapitalen gebruikt, gebruikt men echter de hoofdletters van een iets kleiner corps. Valse kleinkapitalen worden vaak door computers gebruikt, maar worden afgeraden omdat ze ofwel te groot zijn, ofwel te dun worden door de schaling.

De kleinkapitaal werd voor het eerst gebruikt door Aldus Manutius in 1501.

Zie de categorie Small caps van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.