Klooster van Geghard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Klooster van Gegard)
Ga naar: navigatie, zoeken
Klooster van Geghard
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Klooster van Geghard en de Boven-Azatvallei
Geghard01.jpg
Land Vlag van Armenië Armenië
Coördinaten 40° 10′ NB, 44° 48′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 960
Inschrijving 2000 (24e sessie)
Kaart
Klooster van Geghard
Klooster van Geghard
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Klooster van Geghard (Armeens: Գեղարդ, wat betekent 'speer') ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Jerevan in Armenië. Er wordt voor het eerst naar dit klooster verwezen in documenten en inscripties uit de 7e en 10e eeuw. Volgens de traditie van Sint Gregorius de Verlichter werd het klooster gebouwd in de 4e eeuw.

Het kloostercomplex is gelegen binnen de wallen die uit de 13e eeuw dateren. Op het complex staan verschillende kerken en graven, die meeste uit steen gehakt, die de piek-periode van de Armeense architectuur laten zien.

Het complex ligt in een bijzonder natuurlijk landschap aan de ingang van de Boven-Azatvallei. Sinds 2000 is het klooster samen met de vallei toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Terwijl de belangrijkste kapel werd gebouwd in 1215, werd de complexe klooster gesticht in de vierde eeuw door Gregorius de verlichter op de site van een heilige voorjaar in een grot. Het klooster was dus oorspronkelijk uitgeroepen Ayrivank (Այրիվանք), wat betekent "het klooster van de grot". Die naam is later veranderd in Geghard of meer volledig Geghardavank (Գեղարդավանք), wat betekent "het klooster van de speer". De naam is afkomstig van de speer die Jezus tijdens de kruising had verwond. Naar verluidt is die naar Armenië gebracht door de apostel Jude of ook Thaddeus genoemd. De speer werd opgeslagen onder vele andere relikwieën en is nu te zien in de schatkist van Echmiadzin.

De spectaculaire torenhoge kliffen rond het klooster behoren tot de Azat Rivier, en zijn opgenomen in het Wereld erfgoedlijst. Sommige van de kerken die zich in de klooster bevinden zijn volledig uit de rotsen van de klif gegraven. De combinatie, samen met talrijke gegraveerd en vrijstaande khachkars is een uniek gezicht. Geghard is één van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Armenië.

De meeste bezoekers die de klooster bezoeken dalen vaak ook een beetje af naar de tempel van Garni. Ze liggen op dezelfde route en worden dus meestal samen bezocht door vele toeristen.

Khachkar in Geghard.

Geschiedenis[bewerken]

Inkom van het klooster

Het klooster werd gesticht in de vierde eeuw, als traditie door Gregorius de verlichter. Oorspronkelijk was het een heilige site in een grot vandaar de eerste naam Ayrivank (Այրիվանք/het klooster van de grot). Het eerste klooster werd verwoest door de Arabieren in de negende eeuw.

Van de structuur van Ayrivank is er niets gebleven. Volgens Armeense historici uit de 4e, 8e en 10e eeuw bevatte het klooster naast religieuze gebouwen ook goed ingerichte woon- en service-installaties. Ayrivank heeft sterk gelijdt in 923 Nasr, een vice-regent van een Arabische kalief in Armenië die waardevolle eigenschappen heeft geplunderd, waaronder unieke manuscripten, en de prachtige structuren van het klooster heeft platgebrand. Ook aardbevingen hebben een rol gespeeld bij de vernieling van talrijke zaken in het klooster.

Klooster van Geghard

Hoewel er inscripties dateren uit het jaar 1160, werd de belangrijkste kerk gebouwd in 1215 onder auspiciën van de broers Zakare en Ivane, de generaals van Koningin Tamar van Georgië, die nam terug allermeest naar Armenië van de Turken. De gavit, gedeeltelijk vrijstaand en deels uitgegraven uit de rots, dateert van vóór 1225 en bestaat uit een reeks van kapellen die zijn uitgegraven uit de rots. Ze werden ongeveer midden 13e eeuw na de aankoop van het klooster door Prins Prosh Khaghbakian, vazal van de Zakarians en de oprichter van het Proshian vorstendom gebouwd. Gedurende een korte periode bouwde de Proshyans de grot structuren die Geghard welverdiende bekendheid bezorgde - de kerk van de tweede grot, gebouwd door de familie Sepulchure van zhamatun Papak en Ruzukan die diende voor bijeenkomsten en studies. De kamer bereikte de tombe van Prins Prosh Khaghbakian langs het Noord-Oosten van de zhamatun in 1283. De aangrenzende kamer heeft in de rots een gegraveerde stamboom van de familie van de Proshian, met inbegrip van een adelaar met een schaap in zijn klauwen. Een trap van de zhamatun leidt naar een begrafenis kamer uitgehakt in 1288 voor Papak Proshian en zijn vrouw Ruzukan.

Externe links[bewerken]