Knieschijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Knieschijf
Patella
Bot
Linkerknieschijf - vooraanzicht
Linkerknieschijf - vooraanzicht
Linkerknieschijf - achteraanzicht
Linkerknieschijf - achteraanzicht
Synoniemen
Latijn adaicon[1]

addaicon[1]
alrasafe[1]
alrasefati[1]
annulus geniculi[1]
aresfatu[1]
concha genu[1]
concha[1]
conchula[1]
ferebrum[1]
geniculus[1]
mola[1]
oculus genu[1]
oculus poplitis[1]
os scutiforme[1]
parella[1]
polus[1]
pomum genu[1]
rapha[1]
rasga[1]
rotula[1]
scutum genu[1]
sinagron[1]
spatula genu[1]
voceusa[1]

Oudgrieks ἐπιγονατίς[2]

ἐπιγουνίς[2]
ἐπιμυλίς[2]

Nederlands schijf[3]

wade[3]
waai[3]

Portaal  Portaalicoon   Biologie

De knieschijf of patella[4] is een dik, driehoekig bot aan de voorzijde van het kniegewricht. Het is het grootste sesambeen in het menselijk lichaam. De knieschijf ligt ingebed in de pees van de musculus quadriceps femoris (de grote spiergroep aan de voorzijde van het bovenbeen), en heeft als functie de krachtoverdracht van deze spier op het onderbeen te verbeteren. Onder de knieschijf wordt de pees ligamentum patellae genoemd.

Functies[bewerken]

De knieschijf heeft drie belangrijke functies: de optimalisatie van de hefboomverhoudingen, een remfunctie en een beschermfunctie.

Optimalisatie van de hefboomverhoudingen[bewerken]

De knieschijf heeft als taak de pees van de quadriceps zo ver mogelijk van het draaipunt van het kniegewricht verwijderd te houden en daarmee bij te dragen aan een verbetering van de hefboomverhoudingen in het gebied van het kniegewricht.

Remfunctie[bewerken]

De knieschijf vormt een belangrijk element in het vertragen van een beweging. Door de overname van de krachtsoverdracht van de quadriceps en de buigpezen van de knie op het femur speelt de knieschijf een belangrijke rol bij het afremmen van voorwaartse bewegingen.

Beschermfunctie[bewerken]

De knieschijf beschermt het binnenste kniegewricht tot op zekere hoogte. De achterkant van de knieschijf (facies patellaris femoris) is net als zijn femorale glijlager met hyalien gewrichtskraakbeen bekleed om de wrijvingsweerstand te verminderen.

Afwijkingen[bewerken]

Patella bipartita van de rechter knieschijf

De knieschijf is eerst van kraakbeen. De verbening gaat vanuit drie groeicentra, maar soms groeien de stukken bot niet goed aan elkaar, resulterend in een patella bipartita of patella tripartita. Dit hoeft geen problemen te geven bij het functioneren van de knie.

Zie ook[bewerken]