Knooppunt Tetteh Quarshie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Tetteh Quarshie
Knooppunt Tetteh Quarshie (Ghana)
Knooppunt Tetteh Quarshie
Kenmerken
Wegen N1 × N4
Land Ghana
Plaats Accra
Type knooppunt klaverblad
Ligging 5° 37′ NB, 0° 11′ WL
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Knooppunt Tetteh Quarshie (Engels: Tetteh Quarshie Interchange) is een verkeersknooppunt in het noorden van de Ghanese stad Accra. Hier kruisen de Accra - Tema Motorway (N1) richting Tema, de George Walker Bush Motorway (N1) richting Winneba, de N4) richting Koforidua en de Liberation Road richting het centrum van Accra met elkaar.

Het knooppunt is uitgevoerd als een klaverbladknooppunt en genoemd naar Tetteh Quarshie, een Ghanees die de cacaoplantages heeft geïntroduceerd in Ghana.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Accra - Tema Motorway werd in 1964 opengesteld als een van de eerste autosnelwegen van Afrika. Deze weg sloot met een grote rotonde aan op de N4. Tussen 1998 en 2005 werd deze rotonde omgebouwd tot klaverbladknooppunt. Dit project kostte 8.000.000 Ghanese cedi (ongeveer 16.000.000 euro) en werd gefinancierd door de African Development Bank. De opening was op 27 februari 2005 door de toenmalige president John Agyekum Kufuor. Sinds 15 februari 2012 sluit ook de George Walker Bush Motorway op het knooppunt aan.

   Aansluitende wegen   
        N4
richting
Koforidua 
      
           
 N1
George Walker Bush Motorway
richting
Winneba 
 N1
Accra - Tema Motorway
richting
Tema 
           
        Liberation Road
richting
Accra