Naar inhoud springen

Oud-Egyptische knotskop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Adelaartjes (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2020 om 17:42. (link portaal en galerij)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Afbeelding van een knotskop

Een knotskop is een Oud-Egyptisch wapen vergelijkbaar met een knots.

Het wapen

Het is een kleien bol die bevestigd werd op een stok en was bedoeld om een vijand mee dood te slaan. De koning droeg dit wapen om de vijanden van Egypte ineen te slaan, een vertoning van goddelijke orde. Ook hoge edelen droegen het wapen als vertoning van macht.

In hiërogliefen

De knotskop werd ook afgebeeld in de hiërogliefen, het had de waarde Hedj. Onderstaande de hiërogliefen met hun code uit de hiërogliefenlijst van Gardiner:

Hieroglief Nummer Transcriptie Betekenis
D34
D34 ˁḥȝ Vechter, vechten
O2
O2 pr-hdj Schatbewaarder
T2
T2 skr Neerslaan
T3
T3 hdj Knotskop
T4
T4 hdj Knotskop
T5
T5 hdj Knotskop
T6
T6 hdjdj Knotskop

In de kunst

Een knotskop vinden we vaak op afbeeldingen waarop de farao's zijn vijanden neerslaat voor een godheid. Het is een geliefd thema in de Oud-Egyptische kunst. Het bleef een geliefd thema gedurende de Oud-Egyptische beschaving vanaf de Vroeg-dynastieke Periode tot aan Ptolemaeën. Het had als religieuze betekenis om de goddelijke orde handhaven. Het thema wordt vaak gezien op stèles en op muren van tempels.

Ceremoniële knotskoppen

De eerste knotskoppen die bekend zijn dateren uit de 5e millennium v. Chr. Van de koningen Schorpioen II en Narmer zijn twee ceremoniële knotskoppen teruggevonden in de tempel van Horus te Hierakonpolis.

Zie ook

Portaal Portaal Egyptologie Dubbel kroon