Koerierster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2019 om 23:09. (RonnieBot heeft de pagina Gebruiker:Pvt pauline/nll/Koerierster hernoemd naar Koerierster zonder een doorverwijzing achter te laten: Artikel ter beoordeling terug naar de hoofdnaamruimte, conform verzoek van de gemeenschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Tineke Bot: De koerierster, in de Prinsentuin in Leeuwarden

Een koerierster is een vrouwelijke koerier, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het woord een specifieke bijbetekenis.[bron?] In die periode werden koeriersdiensten voor het verzet vooral door jonge vrouwen uitgevoerd. Zij konden zich makkelijker bewegen en verplaatsen dan jonge mannen, die immers bij elke straathoek zonder meer konden worden opgepakt. De koeriersters werkten in alle delen van het land en in alle geledingen.

Veel grotere organisaties hadden hun eigen koeriersdiensten. Voor de illegale kranten was een distributie-apparaat van levensbelang. Daarnaast wisselden de koeriersters onder meer distributiebonnen, valse identiteitsbewijzen, radioapparatuur en wapens uit.

Bekende koeriersters

De namen van veel koeriersters zijn onbekend.