Koers-boekwaardeverhouding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De koers-boekwaardeverhouding of KBV-ratio, Engels: P/B Ratio of P/BV, is een financiële ratio gebruikt om de huidige marktprijs van een onderneming met zijn boekwaarde te vergelijken. De berekening kan op twee manieren gebeuren, maar het resultaat blijft hetzelfde.

In de eerste methode wordt de beurswaarde van het bedrijf gedeeld door de totale boekwaarde afgeleid van de balans van het bedrijf. De tweede methode maakt gebruik van waarden per aandeel en deelt de huidige prijs van een aandeel van het bedrijf door de boekwaarde per aandeel. Dat wil zeggen, zijn boekwaarde gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Een hoge koers-boekwaardeverhouding betekent dat investeerders verwachten dat de marktwaarde van de bedrijfsmiddelen van de firma significant hoger is dan de boekwaarde.

Voorbeeld
Volgens de jaarafsluiting heeft een onderneming 5500 miljoen euro eigen vermogen en er is geen sprake van vreemd vermogen. 201 miljoen aandelen zijn voor onderneming in omloop. De boekwaarde per aandeel is 27,36 euro. Een actuele aandelenkoers van 25 euro gedeeld door deze boekwaarde geeft een KBV van 0,91.

Zoals met veel ratio's varieert de koers-boekwaardeverhouding per industrie. Industrieën die meer kapitaal nodig hebben voor infrastructuur, voor elke euro aan winst, zullen gewoonlijk aandelen verhandelen met KBV-ratio's vele malen lager dan bijvoorbeeld consultatiebedrijven. KBV-ratio's worden vooral gebruikt om banken te vergelijken, aangezien de meeste bedrijfsmiddelen en passiva van banken aan marktwaarden worden gewaardeerd.

De koers-boekwaardeverhouding geeft voor een deel inzicht dat een investeerder te veel betaalt voor wat zou overblijven indien het bedrijf meteen failliet gaat. Voor bedrijven in nood, wordt de boekwaarde veelal verrekend zonder de immateriële activa, omdat die in die berekeningen geen verkoopwaarde meer hebben. KBV-ratio's geven niet meteen inzicht dat een onderneming winst kan maken, dus dat de aandelen voor de aandeelhouders gunstig zijn.