Koetsiersglas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een koetsiersglas van Pauwel Kwak.

Het koetsiersglas is een bierglas zonder voet, maar met een vaak van hout gemaakte standaard ter ondersteuning.

Een koetsiersglas dwingt de drinker om zijn bier met zorg te drinken. Als dit niet gebeurt zal, zodra er lucht in de bol komt, de volledige inhoud van het glas in één keer uit het glas gutsen.


Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel Kwak uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat de koetsiers hun koets niet in de steek mochten laten, liet Kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, die in een houten houder hangt. Die houder werd bevestigd aan de koets. De koetsiers konden op die manier hun glas veilig bij de hand houden. Het voetje om de houder neer te zetten werd er later aan toegevoegd. Zo kwam het koetsiersglas aan z'n naam.

De Dulle Griet[bewerken | brontekst bewerken]

In herberg De Dulle griet in Gent is het gebruikelijk om, als men een Max van 't huis bestelt (doorgaans verward met Pauwel Kwak), een schoen in te leveren als onderpand voor het glas waaruit men drinkt. Deze koetsiersglazen worden speciaal geblazen voor dit café en hebben een inhoud van 1,2 liter. Wegens grote populariteit heeft men een maatregel moeten bedenken waardoor de bezoekers er niet zomaar met het dure glas vandoor gingen. Daarom wordt de ingeleverde schoen nu al sinds jaar en dag in een mand buiten handbereik omhoog gehesen met behulp van een touw dat bediend wordt van achter de toog.