Pauwel Kwak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pauwel Kwak
Pauwel Kwak
Brouwer brouwerij Bosteels
Oorsprong Buggenhout
Type speciaal bier
Gisting hoge gisting
Alcoholpercentage 8,4%
Kleur amber
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier

Pauwel Kwak is een amber Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8,4%). Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels in Buggenhout, die deel uitmaakt van AB InBev. Pauwel Kwak is een hoog gistend bier, amberkleurig, met een licht moutig aroma en een fruitige afdronk.

Het glas en de naam[bewerken | brontekst bewerken]

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel Kwak uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat de koetsiers hun koets niet in de steek mochten laten, liet Kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, dat in een houten houder hangt. Die houder werd bevestigd aan de koets. Door de vergrote bolle onderkant kon het glas ook niet omvallen tijdens de rit, het glas bleef namelijk altijd rechtop hangen. De koetsiers konden op die manier hun glas veilig bij de hand houden. Het voetje om de houder neer te zetten werd er later aan toegevoegd. Een dergelijk glas noemt men daarom ook wel een koetsiersglas.

Het biermerk is in 1980 geregistreerd[1] en even later op de markt gekomen. Het bovenstaande verhaal en het speciale glas dienen vooral voor de marketing van het bier. Het belang van het koetsiersglas voor de marketing blijkt uit de rechtszaak die brouwerij Bosteels inspande tegen een kleine brouwer die een ander speciaal glas in een houten houder had bedacht.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]