Beluister (info)

Koffiemolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor gelijknamige windmolens, zie Koffiemolen (windmolen)
Ouderwetse wandkoffiemolen
Handkoffiemolen
Espressomaler met reservoir voor bonen
Koffiemolen met ronddraaiend mes

Een koffiemolen is een huishoudelijk apparaat, waarin koffiebonen kunnen worden gemalen.

Handkoffiemolen[bewerken | brontekst bewerken]

De ouderwetse handkoffiemolen is nog nauwelijks in gebruik, maar wordt nog wel gewaardeerd als antiek model. Ook het gebruik van elektrische molens is sterk afgenomen. De oorzaak hiervan is dat de meeste koffie gemalen te koop is.

Het zelf malen van de koffie heeft als voordeel dat de smaak van de koffieboon beter overkomt. Gemalen koffie verliest zijn smaak sneller dan hele bonen. Het vacuüm verpakken van de koffie ondervangt dit probleem grotendeels (totdat het pak wordt geopend).

Het nadeel van het zelf malen is de ongelijke grootte van de korrels, zodat het voor het zetten van filterkoffie of espresso minder geschikt is. De koffie uit de (hand)molen is zeer geschikt voor het maken van pruttelkoffie, hiervoor gebruikt men een zogenaamde koffiepercolator. De gemalen koffie uit een elektrische molen is, omdat deze grondiger wordt gemalen, wel geschikt voor filterkoffie.

De twee basismodellen zijn de handkoffiemolen, die zittend tussen de knieën werd vastgehouden, en de wandkoffiemolen, die aan de wand was bevestigd.

Elektrische malers[bewerken | brontekst bewerken]

Schijven[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het malen van koffiebonen geschikt voor espresso bereiding, zijn er elektrische bonenmalers die op de juiste fijnheid kunnen worden ingesteld, ook wel espressomolens genoemd. Deze molens leveren een maling die gelijkmatig van structuur is. Ze kunnen uitgerust zijn met conische of vlakke maalschijven die meestal van staal zijn. Er zijn ook bonenmalers gericht op het maken van filterkoffie.

Messen[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander type elektrische koffiemolen is die met een snel ronddraaiend mes dat de bonen verpulvert. Dit maalsel is niet geschikt voor espresso, maar wel voor de zogenoemde filterkoffie of percolatorkoffie.

Zie de categorie Koffiemolens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.