Naar inhoud springen

Kongsberg Gruppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kongsberg Gruppen
Logo
Beurs Euronext: KOG
Groot­aandeelhouders Noorse Staat (50%, per 31 december 2024)
Oprichting 1987
Voorganger(s) Kongsberg Våpenfabrikk
Sleutelfiguren Geir Håøy (President en CEO)
Land Vlag van Noorwegen Noorwegen
Hoofdkantoor Kongsberg
Werknemers 14.629, waarvan 8765 in Noorwegen (2024)
Dochter­onderneming Kongsberg Maritime, Kongsberg Defence Systems, Kongsberg Protech Systems en Kongsberg Digital
Sector Automatisering voor defensie, luchtvaart, scheepvaart en offshore
Omzet/jaar NOK 49 miljard (2024)
Winst/jaar NOK 5,1 miljard (2024)
Markt­kapitalisatie NOK 320 miljard (30 mei 2025)
Website www.kongsberg.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Kongsberg Våpenfabrikk gefotografeerd door Jules David in 1899
NOMADS op ACSV G5 rupsvoertuig

Kongsberg Gruppen {KOG), "De Kongsberg Groep", is het grootste Noorse defensiebedrijf en scheepvaartautomatiseerder. De onderneming is genoemd naar- en gevestigd in de voormalige mijnstad Kongsberg.

Het bedrijf werd in 1814 opgericht als Kongsberg Våpenfabrikk (Kongsberg Wapenfabriek).[1] Na de ontbinding van de eenheidsstaat met Denemarken werd het noodzakelijk om de onafhankelijkheid en veiligheid van Noorwegen met militaire middelen te waarborgen. Kongsberg produceerde geweren voor het Noorse leger.

Begin 1918 begon het bedrijf ook producten voor de civiele markt te maken.[1] Drie jaar later kwamen de eerste gereedschappen op de markt, waaronder steeksleutels, spiraalboren, beitels, schaven, zaagbladen en tangen. In de jaren 1930 ging Kongsberg Våpenfabrikk onder licentie luchtdoelkanonnen maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de fabriek onder controle van de Duitse Wehrmacht.

In 1974 werd het Canadese Kongsberg Mesotech opgericht voor de ontwikkeling van onderwater onderzoeksystemen.

Het bedrijf leed verlies en alle civiele activiteiten werden verkocht. De naam van het bedrijf werd in 1987 gewijzigd in Norsk Forsvarsteknologi (NFT) (Noorse Defensietechnologie).[1] De aandelen van het bedrijf kregen een notering aan de beurs van Oslo in 1993. De Noorse staat bezit 50% van de aandelen. De naam werd in 1995 veranderd in het huidige Kongsberg Gruppen. In 1997 werd Kongsberg Maritime gekocht en met de bestaande Kongsberg Defence & Aerospace vormde dit de twee hoofdactiviteiten.

In 2016 nam de onderneming een belang van 49,9% in het Finse defensiebedrijf Patria, de maker van de Patria XA-188 GVV pantserwagen. Er werd € 272 miljoen voor betaald.[2] Patria heeft op haar beurt de helft van de aandelen van Nammo in handen, een Noorse fabrikant van munitie.

KOG is onderverdeeld in vier bedrijfsonderdelen, waarbij KDA en KM veruit de grootste zijn. Tezamen maken zij ongeveer 90% van de totale omzet uit: