Koning Fahd-moskee (Marbella)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koning Fahd Moskee (Marbella))
Koning Fahd-moskee
Locatie Marbella
Vlag van Spanje Spanje
Coördinaten 36° 30′ NB, 4° 56′ WL
In gebruik 1985
Architectuur
Architect Francisco Rambla Bardier
Aantal minaretten 1
Hoogte minaretten 14,60 meter
Portaal  Portaalicoon   Islam

De Koning Fahd-moskee is een particuliere moskee in de stad Marbella, in het zuiden van Spanje. Het ligt op een halve kilometer afstand van de Koning Abdulaziz Moskee en naast het Koning Fahd-paleis, in de urbanisatie Las Lomas del Marbella Club. Het werd ontworpen door de architect Francisco Rambla Bardier en gebouwd in 1985 voor exclusief gebruik door de Saoedische koninklijke familie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw bestaat uit een grote kubus van 559 vierkante meter en een toren van 14,60 meter hoog. In het midden van het gebouw bevindt zich de gebedsruimte, waaromheen verschillende units zijn opgesteld. De buitenversiering is schaars en wordt teruggebracht tot een crèmekleurige marmeren bekleding, de puntige en wijd uitlopende hoefijzerbogen van de openingen en de kantelen die het bovenste deel van de moskee afmaken.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Over het algemeen handhaaft de moskee het schema van de Ottomaanse typologie en deelt het stilistische middelen met de belangrijkste moskee van Marbella, en daarom is het opgenomen in de islamitische neoclassicistische stijl.