Naar inhoud springen

Lijst van koningen van Macedonië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koning van Macedonie)

Macedonië of Makedonië was een koninkrijk op de Balkan, dat zich uitstrekte over het gebied waar tegenwoordig Macedonië in het noorden van Griekenland, Zuidwest-Bulgarije en het hedendaagse land Noord-Macedonië liggen en werd bewoond door de oud-Macedoniërs. Het Macedonië in de oudheid grensde aan het oude Griekenland in de archaïsche en de klassieke periode en werd een van de toonaangevende landen binnen het oude Griekenland in de tijd van het hellenisme.

De roemrijkste periode van Macedonië begon in de 4e eeuw v.Chr., toen koning Philippos II van Macedonië de Griekse stadstaten overwon. De bekendste van de koningen van Macedonië was Alexander de Grote, die veldtochten naar het Perzische Rijk voerde en het veroverde.

Alle jaartallen zijn van voor de christelijke jaartelling.

De Argeaden waren het eerste koningshuis in Macedonië in de archaïsche en klassieke periode.

Macedonische Rijk

[bewerken | brontekst bewerken]

Alexander de Grote organiseerde veldtochten naar het Perzische Rijk en heeft dat veroverd. Het Macedonische Rijk kwam daar uit voort. Alexander en zijn opvolgers noemden zich Koning van Azië.

De Antipatriden waren het volgende koningshuis.

Wisselende koningshuizen

[bewerken | brontekst bewerken]

Het koningshuis van de Antigoniden werd door Antigonos I Monophthalmos gesticht, een generaal en een van de diadochen van Alexander de Grote.

Nadat Perseus bij de Slag bij Pydna in 168 v.Chr. was verslagen werd Macedonië in vier republieken verdeeld, die door de Romeinen werden geregeerd. Een zekere Andriscus beweerde in 150 v.Chr. de zoon van Perseus te zijn en eiste de troon van Macedonië op als Philippus VI. Dit leidde tot de Vierde Macedonische Oorlog, waarin Andriscus door de Romeinen werd verslagen. Macedonië werd daarna in 148 v.Chr. door Rome geannexeerd.