Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (afgekort tot KANTL) is een overheidsorganisatie die in 1886 bij Koninklijk Besluit werd opgericht als Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde (KB van 8 juli 1886).

In 1972 werd de naam Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde gewijzigd tot Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KB van 20 april 1972), en in 1981 werd de Academie in haar bestaan bevestigd door een decreet van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap (de voorloper van het Vlaams Parlement) (decreet van 13 februari 1980). De KANTL is nu een instelling van de Vlaamse Overheid.

De Academie was de eerste officiële instelling van België waarin op een wetenschappelijke manier het Nederlands bestudeerd werd. Bij haar oprichting kreeg zij ook de opdracht de literatuur in de volkstaal te bevorderen, en initiatieven voor de ontwikkeling van de wetenschappen in het Nederlands te coördineren. Later, toen de eigen Vlaamse Academiën voor Letteren, Wetenschappen en Schone Kunsten (nu Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) en voor Geneeskunde (nu Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België) werden opgericht, werd haar bevoegdheid beperkt tot de Nederlandse taal- en letterkunde. Hiervoor heeft zij nog altijd een adviesfunctie voor de Vlaamse regering. De Vlaamse Academie speelde een belangrijke rol in de Vlaamse ontvoogding en stuurde de Vlaamse Beweging op cultureel en intellectueel vlak in sterke mate. In politiek opzicht heeft de Academie zich echter altijd neutraal opgesteld.

De Academie bestaat sinds 1939 uit 30 gewone leden en 25 buitenlandse ereleden.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde is gehuisvest in het Huis van Oombergen in de Koningstraat in Gent. Het gebouw werd in 2011-2012 gerenoveerd.

De Academie reikt jaarlijks een literaire en een wetenschappelijke prijs uit. Daaraan is telkens een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Externe links[bewerken]