Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Johannesgrillet (overleg | bijdragen) op 21 dec 2019 om 22:42. (Herhalingen eruit)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren
KANTL in het Huis van Oombergen, een rococopand uit 1746 in dat in 2011-2012 werd gerenoveerd.
Geschiedenis
Opgericht 1886Bewerken op Wikidata
Hoofdkantoor Koningstraat in Gent
Media
Website www.kantl.be
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (afgekort tot KANTL) is een wetenschappelijk genootschap dat sinds 1886 de Nederlandse taal en literatuur bestudeert en stimuleert. De Academie reikt jaarlijks een literaire en een wetenschappelijke prijs uit van telkens een geldbedrag van 5000 euro.

Geschiedenis

In 1886 werd de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde opgericht.[1] Het was de eerste officiële instelling van België waarin op een wetenschappelijke manier het Nederlands bestudeerd werd. Bij haar oprichting kreeg zij ook de opdracht de literatuur in de volkstaal te bevorderen en initiatieven voor de ontwikkeling van de wetenschappen in het Nederlands te coördineren. Aldus begaf ze zich enigszins buiten het door haar naam gesuggereerde terrein.

Aan de instelling werd in 1924 rechtspersoonlijkheid toegekend.[2] In 1938 werden de eigen Vlaamse Academie voor Letteren, Wetenschappen en Schone Kunsten en de Vlaamse Academie voor Geneeskunde opgericht. De Academie bestaat sinds 1939 uit 30 gewone leden en 25 buitenlandse ereleden.

De Academie speelde een belangrijke rol in de Vlaamse ontvoogding en stuurde de Vlaamse Beweging op cultureel en intellectueel vlak in sterke mate. In politiek opzicht heeft de Academie zich echter altijd neutraal opgesteld. In 1972 werd de instelling herdoopt tot Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL),[3] Bij de tweede staatshervorming in 1980 werd de bevoegdheid over de Academie overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap waarbij het het een zelfstandige en ongebonden Vlaamse overheidsinstelling werd. De Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap nam een decreet aan waarin onder meer was voorzien dat de Academie de Vlaamse regering zou adviseren.[4]

In 2018 werd de naam vereenvoudigd tot Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, met behoud van het acroniem KANTL.[5] Anno 2018 mogen er maximaal veertig leden en een onbepaald aantal ereleden zijn.