Koninklijke Van Gorcum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koninklijke Van Gorcum & Comp. B.V. is een wetenschappelijke uitgeverij en een grafisch bedrijf onder één dak. Het bedrijf in Assen bestaat al meer dan 200 jaar: 29 oktober 1800 wordt als startdatum beschouwd.[1] Op die dag adverteerde Claas van Gorcum in de Leeuwarder Courant als boekdrukker en boekverkoper in Sneek. De boekhandel werd in 1962 beëindigd.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan in 1950 kreeg Van Gorcum het predicaat Koninklijk en naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het bedrijf werd in 2000 het boek Overdracht van meer dan letters...Van Gorcum 1800 - 2000 uitgegeven.

Het pand van Koninklijke Van Gorcum werd gebouwd in 1964 naar een ontwerp van het architectenbureau Nijenhuis en Ebbinge. Het is een provinciaal monument.[2]

Vignet[bewerken | brontekst bewerken]

Een vroegere naam (omstreeks 1960) van het bedrijf is Van Gorcum & Comp. N.V. - Dr. H.J. Prakke & H.M.G. Prakke, Aan den Brink, Assen. Boekwerken uit die tijd dragen op het titelblad het vignet van de uitgeverij: een kroon boven de initialen V G C van de uitgeverij met als randschrift de zinspreuk Vol Goede Couragie, waarin dezelfde initialen terugkomen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]