Koninkrijk Cambodja (1953-1970)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា
Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa
 Unie van Indochina 1953 – 1970 Khmerrepubliek 
(Details) (Details)
Motto
Unity, Freedom, Justice
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Phnom Penh
Bevolking 5.728.771 (1962)
Talen Khmer
Religie(s) Boeddhisme
Munteenheid Riel
Regering
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Staatshoofd Koning
Regeringsleider Premier

Het Koninkrijk Cambodja werd in 1953 onafhankelijk van Frankrijk. Aan het koninkrijk kwam een einde met een staatsgreep op 18 maart 1970 gevolgd door de uitroeping van de Khmerrepubliek op 9 oktober. Pas in 1993 zou het Koninkrijk Cambodja weer worden hersteld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 november 1953 werd Cambodja, dat tot dan toe tot Unie van Indochina had behoord, onafhankelijk van Frankrijk met Norodom Sihanouk als koning. Twee jaar later trad Sihanouk af ten gunste van zijn vader Norodom Suramarit en was Sihanouk diverse malen premier. Na de dood van zijn vader in 1960 werd prins Sihanouk weer staatshoofd. Ondertussen was in 1955 de Vietnamoorlog uitgebroken. De Verenigde Staten drongen erop aan bij Cambodja om de Amerikaanse zijde te kiezen in het conflict, maar Sihanouk probeerde zijn land buiten de oorlog te houden en verkoos een beleid van neutraliteit. In het oosten van het land aan de grens met Zuid-Vietnam zaten echter wel Noord-Vietnamese troepen die Cambodja gebruikten als schuilplaats en voor de toevoer van wapens. De Amerikanen begonnen deze troepen te bombarderen, hetgeen op hevige kritiek kwam te staan van Sihanouk, wat er weer voor zorgde dat Sihanouk werd gezien als een sympathisant van de communisten.

Dit leidde tot een sterke polarisatie van het politieke spectrum van Cambodja met aan de ene kant de Rode Khmer die van Cambodja een communistische staat wilde maken en aan de andere kant rechtse politici onder leiding van generaal Lon Nol die verlangden naar een pro-Amerikaanser beleid. En het waren deze laatsten die op 18 maart 1970 een staatsgreep pleegden terwijl Sihanouk in Peking zat. Op 9 oktober 1970 riepen zij de Khmerrepubliek uit.

Premiers[bewerken | brontekst bewerken]