Koninkrijk Kroatië (Middeleeuwen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kraljevstvo Hrvata
Regnum Croatiae et Dalmatiae
Onderdeel van het koninkrijk Hongarije (1102-1526)
 Prinsdom Pannonisch Kroatië
 Prinsdom Dalmatisch Kroatië
925 – 1527 Koninkrijk Kroatië (Habsburg) 
CoA of the Kingdom of Croatia.svg
Kaart
ca. 925
ca. 925
Algemene gegevens
Hoofdstad Nin, Biograd na Moru, Knin, Solin
Oppervlakte 105 000 km² (medio 11e eeuw)
Talen Kroatisch, Latijn
Religie(s) Christendom later Rooms-katholiek
Flag of Croatia.svg
Geschiedenis van Kroatië
Oton Ivekovic, Krunidba kralja Tomislava.jpg
Vroege Geschiedenis
Voor de Kroaten
Origine van de Kroaten
Middeleeuwen
Middeleeuwse Kroatische Staat
Koninkrijk Kroatië
Habsburgse tijd
20ste eeuw
Koninkrijk Joegoslavië (Banovina van Kroatië)
Onafhankelijke Staat Kroatië
Socialistische Republiek Kroatië
Modern Kroatië
Onafhankelijkheidsoorlog
Republiek Kroatië
Portaal  Portaalicoon  Kroatië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Het Koninkrijk Kroatië was een middeleeuws koninkrijk in Europa (925-1102)

Inrichting[bewerken]

In de loop van de 7e eeuw n. Ch. zijn verschillende Kroatische stammen gemigreerd richting de Adriatische zee en dit op vraag van de Byzantijnse keizer en zijn gezant Constantijn VII Porphyrogennetos. De Byzantijnse steden aan de Adriatische kust vielen ten prooi aan de Avaren, afstammelingen van de Hunnen, die hun koninkrijk hadden in het huidige Hongarije. De Byzantijnse keizer was niet bij machte hieraan iets te doen aangezien hij zijn handen vol had met de oprukkende Turkse volkeren in het Oosten. Na zware veldslagen slaagden de Kroaten erin de Avaren te verslaan en stichtten zij, met de toestemming van Byzantium, hun hedendaags thuisland Rood-Kroatië. Vele onderzoekers zien in het Kroatisch wapenschild (het rood-witte schaakbord) het symbool van verbondenheid tussen Wit-Kroatië in Galicië en Rood-Kroatië aan de Adriatische kust.[bron?] Het nieuwe thuisland werd volgens de oude Iraanse gebruiken, opgedeeld in Zupa's. Deze waren opgedeeld per familiegroep met een familiecentrum of domena of demana in het Iraans.

Kroaten gemigreerd naar de Adriatische zee

De Kroaten zijn een Slavisch volk dat oorspronkelijk in Galicië leefden (in het noordwesten van de Oekraïne en het zuiden van Polen). Van daar zijn zij in de 7e eeuw in zuidelijke richting geëmigreerd, naar het huidige Kroatië. In eerste instantie vielen zij onder de heerschappij van de Byzantijnen en later de Franken, maar in 925 - onder leiding van koning Tomislav - werd Kroatië een sterk onafhankelijk land. In 1102 eindigde een decennialange Kroatische dynastieke strijd toen een groot deel van de edelen de Hongaarse macht verkozen boven de steeds voortdurende machtsstrijd.

De Kroaten trokken op het eind van de 6e eeuw naar het huidige Kroatië. In 852 werd Kroatië voor het eerst genoemd in een handvest, uitgebracht door hertog Trpimir. In 925 werd Tomislav de eerste Kroatische koning. Na de dood van Petar Svacic (de laatste Kroatische koning) in 1102 sloot Kroatië een verbond met Hongarije.

Het toetreden tot de personele unie van Kroatië met Hongarije, waardoor Kroatië onderdeel werd van de landen van de Heilige Hongaarse Stefanskroon, had belangrijke consequenties.

Unie met Hongarije[bewerken]

Het land werd geregeerd door een ban in de naam van de koning. Tot 1225 regeerde één enkele ban over heel Kroatië. Daarna kwam er een ban voor Slavonië en één voor Kroatië en Dalmatië samen. In 1476 was er weer één ban.

Feodalisme[bewerken]

De koning introduceerde een variant van het feodalisme. In ruil voor loyaliteit en steun tegen buitenlandse dreigingen kregen de edelen grote stukken land. Hierdoor kregen de Kroaten meer economische en militaire macht wat uiteindelijk resulteerde in het verzwakken van het Hongaarse koninkrijk. In deze periode werden ook de tempeliers en de hospitaalridders machtig in Kroatië.

In latere tijden probeerde de koning de vroegere macht te herstellen door verschillende privileges te verlenen aan bepaalde steden en van hen koninklijke vrijsteden te maken, naar het voorbeeld van de vrijsteden in het Heilige Roomse Rijk. Deze steden werden beschermd tegen de feodale landheren in ruil voor hun steun aan de koning.

Het gebied kwam ook nog onder de invloed van het Huis Anjou te staan maar de Hongaarse macht werd in 1358 hersteld in het Verdrag van Zadar. In 1409 werd een deel van Dalmatië verkocht aan de Republiek Venetië.

Ottomaanse oorlogen[bewerken]

Na de Turkse invasie in Europa werd Kroatië opnieuw een grensgebied tussen twee grootmachten. In 1493 verloor het aanzienlijk grondgebied aan het Ottomaanse Rijk.

De slag bij Mohács in 1526 was een cruciaal punt in de geschiedenis toen de Hongaarse koning Lodewijk II bij deze slag om het leven kwam en de Ottomanen nog meer invloed kregen.

Bronnen[bewerken]