Naar inhoud springen

Koninkrijk Sunda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Koninkrijk Soenda)
Kerajaan Sunda
 Koninkrijk Taroemanagara 689 – 1579 Sultanaat Bantam 
Sultanaat Cirebon 
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Pakuan Pajajaran, Kawali
Talen Soendanees, Sanskriet
Religie(s) Hindoeïsme, Boeddhisme
Geschiedenis van Indonesië

Naar chronologie

Vroege vorstendommen

De opkomst van de moslimstaten

Koloniaal Indonesië

De opkomst van Indonesië

Onafhankelijk Indonesië


Portaal  Portaalicoon  Indonesië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Koninkrijk Sunda (oude spelling: Soenda) was een koninkrijk in het westen van Java. Volgens primaire historische bronnen uit de zestiende eeuw besloeg het de gebieden van het huidige provincies Banten, Jakarta, West-Java, en het westelijk deel van Midden-Java. Het werd in het oosten begrensd door de rivier de Cipamali (nu de Kali Brebes geheten) en de rivier de Ciserayu (tegenwoordig: Kali Serayu) in de huidige provincie Midden-Java.

Het koninkrijk Sunda onderhield nauwe banden met Europa. In 1522 sloot Portugal een politieke en economische overeenkomst met het koninkrijk. In ruil voor militaire steun tegen de opkomende islam gaf de toenmalige koning Prabu Surawisesa hun de vrije toegang tot de handel in peper. Dit verdrag is bekend als het Sendanees-Portugese Vredesverdrag.

Het Bujangga Manik-manuscript, dat zich sinds 1627 in de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford bevindt, beschrijft de reizen van prins Bujangga Manik, een Sundanese hindoeïstische monnik die in het begin van de zestiende eeuw alle heilige hindoeplaatsen op Java en Bali bezocht.

Tomé Pires (1513) vermeldt in zijn standaardwerk, de Summa Oriental (1513-1515), het gebied van het koninkrijk Soenda als volgt:

"Het koninkrijk Sunda beslaat de helft van het hele eiland Java; anderen, aan wie meer gezag wordt toegekend, stellen dat het een derde deel van het eiland vormt plus nog een achtste. Het eindigt bij de rivier de Chi [Ci] Manuk. Zij zeggen dat God vanaf de vroegste tijden het eiland Java heeft verdeeld in de rijken Sunda en Java door middel van die rivier, die van begin tot einde door bomen wordt omzoomd, aan de zijden van beide landen, en met takken tot op de grond."

Het Wangsakerta-handschrift stelt dat Soenda het Verenigd Koninkrijk van Sunda en Galuh werd. Het Wangsakerta-handschrift vormt ook een aanwijzing dat het grondgebied van het rijk Soenda door huwelijksbanden tussen de heersers over Sunda en die van Lampung tevens de huidige provincie Lampung op Sumatra omvatte. Lampung en andere delen van Koninkrijk Soenda werden van elkaar gescheiden door de Straat Sunda.