Koos Janssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koos Janssen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jacobus Josephus Laurentius Maria Janssen
Geboren 12 oktober 1955
Partij CDA
Titulatuur drs.
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jacobus Josephus Laurentius Maria (Koos) Janssen (Monster, 12 oktober 1955) is een Nederlands burgemeester. Hij is lid van het Christen-Democratisch Appèl.

Janssen is sinds 2006 burgemeester van Zeist en vervult daarnaast een aantal nevenfuncties, waaronder voorzitter Stichting Open Monumentendag, lid Presidium en Regionaal College Politie Regio Utrecht, lid bestuur Veiligheidsregio Utrecht, voorzitter afdeling Utrecht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en voorzitter van het 'Platform Middelgrote Gemeenten'.

Loopbaan[bewerken]

Koos Janssen is in 1981 afgestudeerd aan de economische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voordat hij aan een loopbaan als burgemeester begon vervulde hij achtereenvolgens functies bij het ministerie van Economische Zaken en De Nederlandsche Bank en was hij wethouder in Woerden (1986 - 1993).

Na vanaf 1993 een periode van ruim zeven jaar burgemeester van Bunnik te zijn geweest werd Janssen in 2000 benoemd tot burgemeester van Soest. In 2006 is hij geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Zeist en in 2018 werd hij benoemd voor een derde termijn aldaar.

Amarantis[bewerken]

Janssen was tot begin 2012 voorzitter van de raad van toezicht van de in ernstige problemen gekomen Amarantis Onderwijsgroep. In een uitzending van Zembla kwam naar voren dat hij als voorzitter van de raad van toezicht ernstig tekort zou zijn geschoten in zijn taak en diverse signalen van mismanagement jarenlang zou hebben genegeerd.[1] Een onafhankelijke commissie, ingesteld door de minister van onderwijs deed onderzoek naar de oorzaken van de financiële problematiek van Amarantis. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de raad van toezicht grotendeels faalde bij de uitvoering van haar taak.[2]

Voorganger:
H. Rebel
Burgemeester van Bunnik
1993-2000
Opvolger:
M. Burgman
Voorganger:
J. de Widt
Burgemeester van Soest
2000-2006
Opvolger:
P.J.J.M. Mangelmans
Voorganger:
R.G. Boekhoven
Burgemeester van Zeist
2006-heden
Opvolger:
-