Koperen Kees

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Koperen Kees in het Academiegebouw

Koperen Kees is de naam van een merkteken op het toneel van een lijsttheater.

Dit merkteken aan de voorzijde van het podium is voor theatertechnici het vaste referentie meetpunt voor het plaatsen van decor, licht, geluid en rigging. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat dit merkteken van koper is gemaakt, is deze meestal in messing uitgevoerd. Koperen Kees is als merkteken in vrijwel elk theater in Nederland te vinden, en dankt zijn naam aan Kees van der Wilk die de eerste technische inventarisaties heeft uitgevoerd. Het merkteken bevindt zich standaard op het kruispunt van de middenlijn van het toneel en de denkbeeldige lijn die langs de achterzijde van de manteaus kan worden getrokken.

Tegenwoordig worden de technische inventarisaties en de digitale tekeningen beheerd door 'Stichting Tekening'. De oprichter van deze stichting is Bert Middelweerd. Hij is sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw begonnen met het plaatsen van 'Bronzen Bert'.

Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Bram van der Vlugt werd in 2019 de Koperen Kees in de Koninklijke Schouwburg vervangen door de 'Bronzen Bram'.