Korabwaterval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Korabwaterval

De Korabwaterval (ook bekend als de Proifel waterval) is een waterval in de bovenstroom van de rivier de Dlaboka op de berg Korab in Macedonië tegen de grens met Albanië. In het voorjaar vormt de waterval zich door de smeltende sneeuw op de oostkant van de Korab top. De waterval verschilt in lengte en intensiteit gedurende het seizoen. Het is de hoogste waterval in Macedonië en van de Balkan.

Er zijn verschillende bronnen over de hoogte van de waterval en de berekende val van het water varieert tussen de 100-138m. De exacte hoogte kan variëren omdat er verschillende punten kunnen worden genomen als de boven- en onderkant van de waterval. De bovenste punt is op ongeveer 2.120 meter boven de zeespiegel, en de onderste is ongeveer 1990 meter.

De hoogste waterstanden zijn in eind mei en begin juni, daarna daalt het water niveau tijdens de zomer. Tijdens droge zomers, kan de waterval uitdrogen in eind augustus en september.

De beste route naar de waterval is degene die door de rivier kloof leidt. Het is toegankelijk zowel vanuit de linkeroever van de rivier door de dorpen Nistrovo en Zuznje, of van de rechteroever van Bibaj, onder Kabash Peak. De routes zijn slecht aangegeven, bedekt met begroeiing, en er zijn verschillende onbeveiligde rivierovergangen.