Korybanten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korybantische dans (W. Smith, A Dictionary of Greek and Roman Antiquities).

Korybanten of Korybantes (Oudgrieks: Κορύβαντες / Korúbantes; Frygisch: Kurbantes; Latijn: Corybantes) waren priesters van Rheia-Kybele, die onder woest geschreeuw, met krijgsdansen en het tegen elkaar slaan en stoten van schilden en zwaarden hun feesten ter ere van de godin vierden. Zij maakten muziek en voerden dolle dansen uit en namen deel aan orgiastische braspartijen. Naar het scheen hadden ze de macht om waanzin zowel op te wekken als te genezen.

In de Frygische mythologie waren zij de begeleiders van de Moedergodin Cybele. In Lydië noemde men Corybas als hun hoofd en voorganger, als de eerste van de Korybanten, die in wezen identiek schijnt te zijn aan Attis. Zij verwijzen evenals de Cureten, de Idaiïsche Dactylen en de Samothracische Cabeiren oorspronkelijk naar goddelijke wezens (vegetatiedemonen), en waren evenals de bomen uit de aarde zelf ontsproten (autochthonos). Men zag hen als de eerste van alle schepselen en tevens als de eerste vereerders en priesters van Rheia-Cybele. De Korybanten en hun dans werden later als een voorstelling van de zich in het gebergte weerkaatsende donder gezien.

Volgens een bepaalde traditie waren zij nakomelingen van de Griekse god Zeus nadat deze de aarde had doordrongen door er op neer te regenen. Volgens een andere mythe waren de Korybantes kinderen van de Griekse godenkinderen Thaleia en Apollon.