Krielenier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een krielenier is iemand die krielhanen houdt en daarmee deelneemt aan hanenkraaiwedstrijden.

Begrip[bewerken]

De term krielenier wordt algemeen gebruikt in de tijdschriften van de officiële bond AKRIBO (Algemene KRIieleniersBOnd) en de A.K.V.B. (Algemeen Kraaihanenverbond van België). Ook door Verkrali (VERbroedering van KRAaihanenLIefhebbers) werd de term gebruikt.

Kraaiwedstrijden met krielhaantjes[bewerken]

De krielenierssport, is een volksgebruik of volksvermaak dat vooral in West- en Oost-Vlaanderen bestaat.

Geschiedenis[bewerken]

In de jaren 1950 en 1960 kwamen kraaiwedstrijden nog voor op sommige plaatsen in Belgisch- en Nederlands Limburg. In de jaren 1960 werden er in West-Vlaanderen tijdens de winter elke zondagvoormiddag op 80 tot 100 verschillende plaatsen wedstrijden georganiseerd en waaraan 2000 tot 3000 hanen deelnamen. Tegenwoordig wordt het volksgebruik in Vlaanderen nog beoefend in het gewest rond Ardooie, Koekelare, Moere en omstreken, en in de streek van Kruishoutem, Zingem en Kanegem. Verder in verschillende regio's in Limburg en Vlaams-Brabant.

Spelregels[bewerken]

In Belgisch Limburg en Nederland worden in bepaalde regio's andersoortige hanenkraaiwedstrijden georganiseerd. Waar in Vlaanderen de haan wint met het meest aantal kraaien in één uur, gaat het daar om voorspellingswedstrijden, waarbij de eigenaar vooraf voorspelt hoe vaak zijn haan zal kraaien in een half uur. In die wedstrijden wordt gespeeld met hanen die minder vaak kraaien.

Immaterieel cultureel erfgoed[bewerken]

Hanenkraaiwedstrijden werden in 2011 door het Vlaams Gewest erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.