Kronenbergerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kronenbergerpark
Porta Futura
Type park
Locatie Leeuwarden
Coördinaten 53° 13′ NB, 5° 51′ OL
Opening Jaren '80
Detailkaart
Kronenbergerpark (Leeuwarden)
Kronenbergerpark

Het Kronenbergerpark is het park in het midden van de wijk Camminghaburen in Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. Het park is gelegen tussen een aantal basisscholen aan de Idzerdastins en de centrale visvijver.

Het park is vernoemd naar Maria Kronenberg, Nederlands boekhistoricus en bibliograaf.

De wijk Camminghaburen is in de jaren '80 ontstaan als groene nieuwbouwwijk aan de oostkant van Leeuwarden. Het is een wijk met veel jonge gezinnen uit meerdere lagen van de samenleving.

Het park ontstond als centraal belevingscentrum van de wijk om jong en oud met elkaar te verbinden. Zo zijn er meerdere speelvelden, een klimheuvel met in het verleden een uitkijktoren, klimtoestellen en meer.

In 2018 is het park deels heringericht met een voetbalkooi, basketbalveld, en halfpipe voor skaters. De scholen maken ook met speldagen gebruik van het park.

Ook zijn er kunstwerken, zoals de Porta Futura geïnspireerd op een oud amfitheater, te vinden vlak aan het water onder aan de speelklimheuvel.

Tiny Forest Kronenbergerpark

Eind 2020 is er een Tiny Forest toegevoegd aan het park. Samen met leerlingen van RKBS De Sprong, IKC Dr. Algra, IKC Trianova, IKC De Wielen is dit aangelegd.