Coaster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kruiplijncoaster)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over een handelsschip. Zie Coaster (album) voor het muziekalbum van NOFX.
De Victoria, een coaster gebouwd in 1979

Een coaster of kustvaarder is een klein zeehandelsschip.

De term 'coaster' wordt in Nederland gebruikt voor een schip onder een bepaalde tonnage en niet op zijn vaargebied. Coasters varen wereldwijd van Europa tot Japan en de beide Amerika's. Een andere categorie zijn de schepen van de beperkte handelsvaart. Deze schepen mogen niet verder dan 35 zeemijl uit de kust vanwege hun beperkte certificaten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Coasters in Nederland waren van origine typisch Groningse schepen. Ze werden gebouwd op de scheepswerven aan het Winschoterdiep tussen Groningen en Hoogezand. De werven hebben vanwege de ligging aan het kanaal bijna allemaal een zogenaamde dwarshelling. De schepen werden vooral gebruikt voor de Groningse binnen- en Zuiderzeevaart. In de beginperiode bleef men inderdaad vlak onder of nabij de kust. Men maakte ook oversteken naar Engeland. Zo is de kustvaart ontstaan en de benaming 'kuster' of 'kustvaarder'. Met het verstrijken der tijd nam deze kustvaart een grotere vlucht en zo ontstond de benaming kleine handelsvaart. Ook elders in Nederland waren veel werven gespecialiseerd in de bouw van deze schepen. Hieronder vielen schepen met een maximum tonnage van 500 BRT. Later werd dit maximaal 100m lengte en nog weer later 1800 BRT. De diploma-eisen om op zulke schepen te varen werden in de wet vastgelegd en waren lager dan werd vereist voor wat toen heette de grote vaart (GHV); de naam die de term "ter lange omvaart" verving.

Groot Brittannië[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is het verschil tussen 'coaster' en 'grote vaart' het tonnage, terwijl in het Verenigd Koninkrijk juist het vaargebied het verschil tussen 'Coastal' en 'Deepsea' bepaalt. Vaart een schip in het Verenigd Koninkrijk 'coastal' dat wil zeggen van de ene Britse haven naar een andere, dan heeft wettelijk gezien de bemanning geen diploma's nodig.

Rijn[bewerken | brontekst bewerken]

Kruiplijncoaster Emsriff op de Beneden Merwede

Een kruiplijncoaster is gebouwd op rijnvaarthoogte en heeft naast certificaten voor de zeevaart ook een certificaat van onderzoek voor het varen op de Rijn. Deze schepen kunnen dus diep in het binnenland hun vracht halen en brengen, en deze over zee vervoeren. De gezagvoerder heeft daarom tevens een Rijnpatent of hij moet boven het Spijkse veer een loods nemen.