District Kuldīga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kuldīga (district))
Kuldīga
Voormalig district in Letland Vlag van Letland
Coördinaten 56°58'7"NB, 21°58'18"OL
Algemeen
Oppervlakte 2499 km²
Inwoners 38.432
Overig
Hoofdstad Kuldīga
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Het District Kuldīga (Lets: Kuldīgas rajons) is een voormalig district in het westen van Letland aan beide kanten van de rivier de Venta. Het district grensde aan vijf andere Letse districten: Ventspils, Talsi, Tukums, Saldus en Liepāja. De grenzen werden vastgesteld in 1950.

Het district Kuldīga besloeg een gebied van 2499.87 vierkante kilometer en had een inwonertal van 38.432. De hoofdstad was Kuldīga.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn treinverbindingen van Riga naar Liepaja en van Liepaja naar Ventspils. Ook wordt het gebied doorkruist door een van de belangrijkste snelwegen (A-9) van Letland, die van Riga naar Liepaja loopt. Belangrijkste inkomstenbronnen zijn landbouw, houthandel en visboerderijen.

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

In het noordwesten van het district ligt de Piejuras vlakte. In het midden de Rietumkurzemes hoogte bestaande uit heuvels die variëren tussen de 100 en 120 meter. Hoogste punt is de Hill Vardupe (140 m). In het noordoosten ligt de Austrumkurzemes hoogte (60 – 110 m). boven zeeniveau. Ongeveer 35% van de oppervlakte van het district is heuvelachtig. Het gebied is erg waterrijk, er zijn meer dan 40 rivieren met een lengte van meer dan vijf kilometer en er zijn 48 meren met een oppervlakte van meer dan een vierkante meter. De belangrijkste rivieren zijn de Venta en Abava. Bijna de helft van het landschap bestaat uit bos.