Mālpils pagasts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mālpils novads)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mālpils pagasts
Gemeente in Letland Vlag van Letland
Mālpils novads COA.svg
Wapen van Mālpils
Mālpils Pagasts in blauw, Sīguldas Novads in rood
Situering
Provincie Sīgulda
Coördinaten 57°0'38"NB, 24°57'35"OL
Algemeen
Oppervlakte 220,9[1] km²
Inwoners
(2019)
3.350
Hoofdstad Mālpils
Politiek
Gesticht Rond 1400
Overig
Website www.malpils.lv
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Mālpils pagasts (Nederlands: Gemeente Mālpils) is een gemeente in Vidzeme in het midden van Letland. De hoofdplaats is het gelijknamige Mālpils.

Op de voorgrond: het kasteel dat stamt uit 1400, rechtsboven het noordelijke deel van het dorp. Centraal staat een deel van het park.

De gemeente ontstond in 2009 na een herindeling uit de voormalige gemeentes Mālpils en Sidgunda. Voor 1 juli 2021 lag Mālpils pagasts in de gelijknamige provincie Mālpils novads, maar die is na een herindeling opgegaan in Siguldas novads.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1386 en 1413 bij het huidige Malpils ontstond de vesting Lemburg van de Duitse Orde. Sinds de 15e eeuw staat er het huidige kasteel. In 1577 werd de het kasteel bezet door troepen van de Deense vorst Magnus.

Het dorp werd gebouwd rond de Goede Lemburg, die na de Zweedse verovering in 1622 werd gesticht. In 1693 hebben de Zweden er een dorpsschool opgericht.

De leider van Lijfland, Gustav von Taube, werd in 1760 eigenaar van het kasteel en legde het huidige centraal park aan. In 1766 werd er een stenen kerk gebouwd. In 1845 veranderden veel van de plaatselijke boeren van geloof en stichtten een Russisch-orthodoxe gemeenschap. Nadat het kasteel tijdens de Russische Revolutie in 1905 was afgebrand, werd begonnen met een reconstructie. In 1920 werd het landgoed onteigend en verdeeld in 166 boerderijen voor nieuwe boeren. Het kasteel deed daarna dienst als school en recreatiewoning voor soldaten.

Na de Tweede Wereldoorlog was er een bekende school bouwkunde in het dorp, die inmiddels weg is. Sindsdien groeide de bevolking, die in 1935 nog uit 279 inwoners bestond, maar nu tot ruim 3000 inwoners is uitgegroeid.

Na de val van de Sovjet-Unie werd hier de gemeente Malpils gevestigd.

De gerestaureerde landgoedgebouwen werden in 2008 geopend ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de architect Bockslaff en doen nu dienst als exclusief hotel.

Kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Mālpils staat vooral bekend om haar kasteel, dat uit de vijftiende eeuw stamt. In het kasteel vinden regelmatig feesten en bruiloften plaats, en er is momenteel een hotel in gevestigd. In het kasteel wordt de Russische serie Mālpils opgenomen.[2]

Kasteel Mālpils