Kursaal (San Sebastian)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Kursaal van Donostia-San Sebastian
.. gelegen in het stadscentrum...
... aan de monding van de Urumea

Het Congres Paleis en Auditorium Kursaal (Baskisch: Kursaal jauregia,Spaans: Palacio de Congresos y Auditorio Kursaal), is een bouwwerk van architect Rafael Moneo aan de monding van de Urumea in de Spaanse stad Donostia-San Sebastián in de autonome gemeenschap van Euskadi (Baskenland). Het is de tweede thuishaven van het Internationaal filmfestival van San Sebastian en het Festival de Jazz de San Sebastián (Jazzaldia).

De definitieve bouw startte in 1996. Het gebouw werd op 23 augustus 1999 ingehuldigd door het Euskadi symfonisch orkest met sopraan Ainhoa Arteta Ibarrolaburu. De eerste intenties voor een nieuw kursaal in de stad dateren al van 1965, met de eerste plannen in 1972. Het in 1921 gebouwde Gran Kursaal Marítimo de San Sebastián werd in 1973 afgebroken. De vrije ruimte werd sindsdien aangeduid als solar K. De architectuurwedstrijd werd in 1989 afgerond. Rafael Moneo haalde het van onder meer Mario Botta, Norman Foster en Arata Isozaki. Zijn werk werd in 2001 bekroond met de European Union Prize for Contemporary Architecture (Mies van der Rohe Award).

Het groot auditorium biedt plaats aan 1.800 toeschouwers. De Sala de Cámara heeft 600 zitplaatsen en bevindt zich in de kleinere tweede kubus. De Sala Kubo is de meest bekende expositieruimte. Daarnaast bevinden zich in het gebouw nog meerdere polyvalente ruimtes en expositiezalen.

Chef Andoni Luis Aduriz baat in het Kursaal het restaurant "ni neu" uit. Deze chef leerde het vak bij Martín Berasategui toen deze in het Kursaal werkte en in El Bulli als hulpchef bij Ferran Adrià. Hij baat even buiten zijn geboortestad Donostia-San Sebastián ook het tweesterrenrestaurant "Mugaritz" uit.

In de tijd dat Berasategui het restaurant in het Kursaal uitbaatte, werd het door de Guide Michelin met één ster bekroond. Berasategui heeft in het Baskische dorp Lasarte vlak ten zuiden van Vitoria-Gasteiz overigens nu een eponieme driesterrenzaak.