Kurt Vanryckeghem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kurt Vanryckeghem (links)

Kurt Vanryckeghem (Waregem, 14 oktober 1965) is een Belgische politicus voor CD&V. Hij is burgemeester van de stad Waregem en Vlaams Parlementslid sinds 18 juni 2019.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kurt Vanryckeghem werd geboren in Waregem. Hij ging naar de kleuterschool in de Mariaschool Gaverke en naar de lagere school in de Stedelijke Basisschool Guido Gezelle. In zijn lager middelbaar volgde hij Latijn-Grieks aan de Abdijschool Dendermonde. Voor zijn hoger middelbaar keerde hij terug naar West-Vlaanderen, om er naar school te gaan op de sportschool VILO "Ter Borcht" in Meulebeke. Daarna studeerde hij kinesitherapie in Gent. Zijn vader, Jozef Vanryckeghem, was 30 jaar actief in de politiek, waarvan 18 jaar Schepen en van 1989 tot 1991 even burgemeester van Waregem. Hij werd beroepshalve kinesitherapeut en was van 2009 tot 2011 ook kabinetsmedewerker van minister van Justitie Stefaan De Clerck.

Kurt Vanryckeghem nam in 1994 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Waregem voor de toenmalige CVP. Hij werd verkozen en werd gemeenteraadslid begin 1995. Hij werd in 2001 schepen onder burgemeester en partijgenoot Yolande Dhondt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was hij lijsttrekker voor de CD&V. Na een strijd met partijgenoot en schepen Rik Soens, volgde Vanryckeghem na de verkiezingen in 2007 Dhondt op als burgemeester en behaalde met zijn partij (CD&V) een monsterscore van méér dan 60% of 23 zetels op 33.

In 2012 werd Kurt Vanryckeghem herverkozen als burgemeester van Waregem, met meer dan 7700 voorkeurstemmen.

In 2014 nam Kurt deel aan de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. Hij stond op de achtste plaats van de CD&V-lijst West-Vlaanderen. Zijn verkiezingsslogan luidde: 'Zeg maar Kurt'. Vanryckeghem haalde 18.615 voorkeurstemmen en haalde zo op vier na de meeste stemmen in West-Vlaanderen. Door zijn minder gunstige achtste plaats op de lijst raakte hij echter net niet verkozen, ondanks het hoge aantal stemmen.

In 2018 behaalde CD&V opnieuw een absolute meerderheid in Waregem. Kurt Vanryckeghem ging zijn derde ambtsperiode in met 6.866 voorkeurstemmen.

Op 26 mei 2019 werd Kurt Vanryckeghem verkozen voor het Vlaams Parlement, dit met 15.135 stemmen. Hij behaalde hiermee de vierde van de in totaal vijf zetels voor CD&V in West-Vlaanderen.

Eind 2024 plant Vanryckeghem zijn afscheid van de politiek. Hij zal niet meer opkomen, noch bij de regionale, noch bij de lokale verkiezingen.[1]

Voorganger:
Yolande Dhondt
Burgemeester van Waregem
2007-heden