Kwanzaa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Kwanzaaritueel
Kwanzaa kaarsen

Kwanzaa is een feest van het leven gebaseerd op Afrikaanse cultuur. Het wordt gevierd door Amerikanen van Afrikaanse afkomst tussen 26 december en 1 januari, en duurt dus een volle week. Kwanzaa werd in 1966 bedacht door Dr. Maulana Karenga (Ron Everett), een professor aan de faculteit Black Studies aan de universiteit van Californië. Karenga is auteur en activist die strijdt voor het behoud van Afrikaanse rituelen in de Amerikaanse cultuur.

Kwanzaa werd bedacht na de Watts Riots, de rellen in de wijk Watts van Los Angeles. Deze rellen waren veroorzaakt door hardhandig politieoptreden. Kwanzaa is geen religieuze viering, maar een culturele, gebaseerd op elementen uit oogstfeesten die zowel in Afrika als in de rest van de wereld worden gevierd.

Elk van de zeven dagen symboliseert een van de Zeven Principes (Nguzu Saba) van zwart-zijn:

  • Umoja (Eenheid),
  • Kujichagulia (Zelfbeschikking),
  • Ujima (Collectief werken en verantwoordelijkheid),
  • Ujamaa (Coöperatieve economie),
  • Nia (Doel),
  • Kuumba (Creativiteit), en
  • Imani (Vertrouwen).

De naam Kwanzaa is afgeleid van het Swahili matunda ya kwanza, hetgeen "eerste vruchten" betekent. De extra "a" werd toegevoegd zodat het woord uit zeven letters zou bestaan, één voor elk van de zeven principes.

In december 1998 werd door de World African Network geschat dat wereldwijd door 28 miljoen mensen Kwanzaa wordt gevierd.

In de Verenigde Staten wordt Kwanzaa vaak gekoppeld aan oude religieuze feesten als Kerstmis en Chanoeka, die beide ook in december worden gevierd. Christelijke en joodse leiders hebben echter aangegeven dat de koppeling tussen deze feesten en een viering die nog geen 4 decennia bestaat wordt veroorzaakt door mislukte pogingen tot politieke correctheid.

Externe link[bewerken]