Leopold De Koninck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Léopold De Koninck)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leopold De Koninck
Leopold De Koninck in het uniform van generaal-majoor - koloniale troepen - Force Publique - Congo
Volledige naam Leopold-Jean-Marie De Koninck
Geboren 11 januari 1874
Sint-Martens-Lennik
Overleden 26 februari 1957
Sint-Gillis
Rustplaats Sint-Martens-Lennik
Onderdeel Force Publique
Dienstjaren 1887-1949
Rang luitenant-generaal
Onderscheidingen zie Onderscheidingen
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Leopold-Jean-Marie De Koninck (Sint-Martens-Lennik, 11 januari 1874 - Sint-Gillis, 26 februari 1957) was een Belgisch militair, koloniaal bestuurder en generaal in de Onafhankelijke Congostaat en Belgisch-Congo.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Leopold De Koninck trad toe tot het Belgische leger in 1887. In 1906 vertrok hij naar de Onafhankelijke Congostaat, waar hij aan de slag ging in de Evenaarsprovincie. Na de overgang van Congo naar de Belgische Staat en de oprichting van Belgisch-Congo in 1908, werd De Koninck in 1910 chef van het gebied Mongala.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij actief als majoor binnen de Force Publique. Hij vocht onder meer in Rhodesië en aan het Tanganyikameer. Aan het einde van de oorlog was hij tevens in België actief op het slagveld. Na de oorlog werd hij in 1920 vice-gouverneur-generaal in Katanga. Hij keerde echter een jaar later terug naar België en zou daar in het leger aan de slag blijven tot 1930.

In 1930 keerde De Koninck terug naar Belgisch-Congo als generaal-commandant van de Force Publique. Tijdens zijn periode aan het hoofd van dit koloniale leger verminderde hij de troepensterkte, reorganiseerde hij de troepen en herverdeelde hij de troepen over het grondgebied van de kolonie. Hij wist tevens de militaire uitgaven te verminderen.

In augustus 1932 ging De Koninck met pensioen en verkreeg hij de titel van eregeneraal met rangteken van luitenant-generaal. Na de Tweede Wereldoorlog zou hij nog tot 1949 meermaals terugkeren naar de kolonie in opdracht van de ministeries van Landsverdediging, Koloniën en Justitie.

Hij overleed op 27 februari 1957 en werd te Sint-Martens-Lennik begraven.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ridderorden[bewerken | brontekst bewerken]

Medailles[bewerken | brontekst bewerken]