Force Publique

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee soldaten van de Force Publique rond 1900

De Force Publique of Openbare Weermacht was het koloniale leger van de Kongo-Vrijstaat en nadien van Belgisch-Congo. Op haar hoogtepunt, vlak voor de Kongolese Dipenda, telde de Force Publique meer dan 100.000 manschappen, verspreid over meer dan vijftig kazernes in alle uithoeken van Congo-Kinshasa.

Geschiedenis[bewerken]

De Force Publique werd opgericht in 1885 door Leopold II, koning van België en soevereine vorst van de Kongo-Vrijstaat, met als doel het verzorgen van logistieke steun aan de Belgische kolonisten en het bezetten van strategische punten. Ook de strijd tegen de Arabische slavenhandelaren in Oost-Kongo werd door de Force Publique gevoerd. De FP groeide alzo uit tot zowel een leger- als een politiemacht en stond aanvankelijk onder het rechtstreekse bevel van de gouverneur-generaal en de koning.

Het officierenkorps was en bleef uitsluitend toegankelijk voor blanken. Aanvankelijk werden uitsluitend niet-Kongolese zwarten tot de Force Publique toegelaten maar vanaf de eeuwwisseling kwam daar verandering in. Elk smaldeel mocht maximaal voor 20% bestaan uit inlanders met dezelfde etnische achtergrond. Door deze maatregel kon de Force Publique overal in Kongo worden ingezet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verwierf de Force Publique wereldbekendheid door zijn militaire overwinningen rond het Tanganyikameer tegen de Duitsers. De militaire bezetting van Ruanda-Urundi en Duits-Oost-Afrika (het huidige Tanzania) vanaf 1917 gebeurde door de Force Publique. In 1916 had de Force Publique al eens victorie mogen kraaien toen zij aan de zijde van de Fransen en de Britten Kameroen veroverde op de Duitsers. Na de wapenstilstand van 1918 zou de Force Publique zich terugtrekken uit het grootste deel van Duits Oost-Afrika, dat Brits mandaatgebied werd (Tanganyika). De Force Publique bleef wel nog tot in de jaren zestig aanwezig in Ruanda-Urundi, dat voorheen deel uitmaakte van Duits Oost-Afrika en dat Belgisch mandaatgebied werd. De Force Publique werd door de vijand gevreesd omwille van zijn vermeend kannibalisme.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht de Force Publique in Abyssinië (het huidige Ethiopië) tegen het Italiaanse leger, dat zich moest terugtrekken.

Na de Kongolese onafhankelijkheid werd de Force Publique – ondanks felle weerstand van de blanke officieren – volledig ontmanteld en na de Afrikanisering gingen de restanten op in het nieuwe Armée Nationale Congolaise.

Bevelvoerders[bewerken]

[bron?]

Literatuur[bewerken]