La Paz (sigarenmerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilde van La Paz
10 sigaren 1929

La Paz is een merk sigaar dat rond 1800 ontstond. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het sigarenmerk La Paz van oorsprong Nederlands.

Herkomst van de naam[bewerken]

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam La Paz. De meest waarschijnlijke is dat het een verwijzing is naar dhr. Van der Pasch, een sigarenmaker uit Boxtel, die in 1813 een sigarenmerk wilde met een internationale uitstraling.

Historie[bewerken]

De La Paz sigaren die in eerste instantie werden verkocht waren zogenaamde corona's. Van der Pasch bedacht een sfeer van mysterie en verre landen rond deze grote sigaren. Dit paste prima binnen de heersende 19e-eeuwse cultuurstromingen: romantiek en verbeelding. In 1929 werd de La Paz sigarenfabriek eigendom van de Elisabeth Bas sigarenfabriek, ook uit Boxtel afkomstig. La Paz sigaren werden ruim 150 jaar alleen op de Nederlandse markt verkocht.

La Paz introduceerde in 1969 de Wilde Havana, een sigaar met een zogenaamde flos. Een flos wordt bij het vervaardigen afgeknipt met een mesje. Door dit mes van de sigarenmachine weg te halen, blijft een uitstekend bosje tabak zitten. Volgens de sigarenmakers smaakten de niet geknipte sigaren beter. Eigenlijk was de wilde sigaar een herintroductie en dus geen uitvinding van La Paz. Het sigarenfabriekje Hudson uit Roosendaal had jaren daarvoor het fenomeen "wilde" al ontwikkeld, maar de sigarenrokers kochten het niet. De introductie van de vreemde, onbekende sigaar in 1969 was wel succesvol. Achteraf werd dit succes verklaard door het feit dat het paste in de sfeer van de roerige jaren zestig. Consumenten konden met de keuze voor deze atypische sigaar zich afzetten tegen de gevestigde orde.[bron?]

Export[bewerken]

Sigarendoosje met Franse waarschuwing

Vanaf de jaren zeventig exporteerde La Paz de Wilden ook naar andere Europese markten. Met name in Frankrijk wordt de Wilde sigaar nu veel verkocht. In 2000 werd La Paz Sigarenfabrieken b.v. een onderdeel van Swedish Match, een beursgenoteerde firma met de hoofdzetel in Stockholm. In oktober 2010 is Swedish Match opgegaan in de Scandinavian Tobacco Group.[1]

Rechtszaak[bewerken]

Sinds 2003 heten de wilde sigaren van La Paz niet langer Wilde Havana’s maar Wilde Cigarros. Twee Cubaanse bedrijven, Cubatabacco en Habanos, spanden een rechtszaak aan tegen Swedish Match. Beide stelden dat het recht op de naam "Havana" voorbehouden hoort te zijn aan sigaren van Cubaanse komaf. De uitspraak van de rechtbank werd niet afgewacht. Swedish Match sprak met de Cubanen af om per 1 januari 2003 de naam Wilde Havana's niet meer te gebruiken.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties