La Rambla (Barcelona)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La Rambla gezien vanuit zuidelijke richting
Wandelaars op La Rambla
La Rambla in 1905

La Rambla is een bekende en populaire, ruim 1200 meter lange straat in het centrum van Barcelona.

Beschrijving[bewerken]

La Rambla was oorspronkelijk een droge rivierbedding die bij hevige regens het water van de bergen naar de zee leidde.

Nu is La Rambla een brede, drukke en gezellige boulevard die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers en die in zuidoostelijke richting loopt, van het Plaça de Catalunya tot aan Port Vell, het oudste gedeelte van de haven van Barcelona. De lengte van La Rambla is ruim 1200 meter. La Rambla is een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer met bushaltes en ondergrondse metro- en treinstations. Aan beide kanten van La Rambla naast het voetgangersgedeelte is een gedeelte met druk stadsverkeer. De Rambla is opgedeeld in vijf delen, waardoor Spanjaarden ook wel spreken van "Las Ramblas".

Onderdelen van La Rambla[bewerken]

Rambla Canaletes[bewerken]

Dit is het jongste deel van La Rambla en hier bevindt zich de fontein van Font les Canaletes. Volgens de legende komt men in Barcelona zeker terug indien men een slok neemt uit deze fontein.

Rambla Estudis[bewerken]

Het tweede gedeelte van La Rambla staat bekend als het Rambla dels Estudis en is vernoemd naar het vroegere academische 16e-eeuwse instituut Estudis Generals. De voornaamste bezienswaardigheden langs dit deel van La Rambla zijn het Reial Academia de Ciences i Arts, het Tobacos de Filipinas, Esglesia de Betlem, het Palau Comillas (Palau Moja).

Rambla St. Josep[bewerken]

Dit gezellige stuk bevat veel bloemenstalletjes. Dit gedeelte van La Rambla is vernoemd naar het klooster dat hier tot de 19e eeuw stond. De voornaamste bezienswaardigheden zijn hier het palau de la Virreina, het Mercat de la Boqueria, het Antiga Casa Figueres, Musee de L'Erotica, Antiga Casa del doctor Genove en het Casa Bruno Quadros.

Rambla dels Caputxins[bewerken]

Dit gedeelte van La Rambla is eveneens vernoemd naar een klooster dat hier vroeger stond. De meest interessante bezienswaardigheden aan dit gedeelte van het Rambla zijn: Gran Teatre del Liceu, Hotel Oriente, Placa Reial, Palau Guell. Tussen dit gedeelte van La Rambla en het meer zuidelijke gedeelte La Rambla dels Caputxins ligt in westelijke richting de rosse buurt Barri Xines.

Rambla Santa Mònica[bewerken]

Ook dit gedeelte van La Rambla is wederom vernoemd naar een voormalig klooster dat zich hier bevond en dat nu door het leven gaat als het Centre d’Art Santa Monica. Dit gedeelte is het meest zuidelijke van La Rambla en loopt tot aan de oude haven Port Vell. Een andere bezienswaardigheid in dit gedeelte is het Museo de Cera.

La Rambla loopt van de Plaça de Catalunya tot aan het Monument van Columbus aan de oude haven. Deze buurt is dag en nacht actief en is belangrijk voor Barcelona.

Men vindt er terrasjes, dagbladenkiosken, verkopers van vogels en van reptielen, bloemenstandjes en vooral veel artiesten die hun kunsten laten zien. Bij deze laatste zijn levende standbeelden, die deze laan haar typerende karakter geven. Er zijn ook veel tekenaars die mensen in karikatuur natekenen of juist heel precies.

Bijzonderheden[bewerken]

  • Op La Rambla vielen bij een aanslag op 17 augustus 2017 een aantal doden en ruim honderd gewonden toen een bestelwagen op de wandelende menigte inreed.[1]

Externe link[bewerken]

Wapen Barcelona Portaal Barcelona


  1. Neef terroristenbroers aangehouden om urenlange geheime gesprekken, Algemeen Dagblad, 22 augustus 2017