Naar inhoud springen

Laird

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Lauder, Laird van Haltoun

Een Laird is in Schotland een erfelijke titel voor de eigenaar van een landgoed. De titel Laird kan zekere lokale of feodale rechten met zich meebrengen. In tegenstelling tot een Lordship heeft een Lairdship echter nooit stemrecht gekend, noch in het historische Parlement van Schotland, noch na de vereniging met het Koninkrijk Engeland, in het Britse Hogerhuis

Hoewel traditioneel vertaald als "Lord", is een Laird geen adellijke titel. In tegenstelling tot de Lord of the Manor titels, is de titel van Laird een erfelijke eigenschap, die expliciet aan het fysieke land is gebonden, dat wil zeggen dat de titel niet meervoudig kan worden gehouden en ook niet gekocht of verkocht kan worden zonder tegelijkertijd het land te kopen of te verkopen. Hoewel de titel 'Laird' niet geslachts-specifiek is, laten sommige vrouwelijke Lairds zich in recente tijden aanspreken met de titel Lady.

Aanspreekvorm van een Laird[bewerken | brontekst bewerken]

  • Laird [Persoonsnaam] van [Lairdship] of
  • Lady [Persoonsnaam] van [Lairdship]

Er wordt geen lidwoord gebruikt en de "van" (Lairdship) moet worden gehandhaafd om het onderscheid te maken met de adellijke titels. In sommige gevallen wordt Laird vertaald met Lord, maar dit kan verwarring scheppen.