Landgoed Bredius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brediuspark
Afgebrande boerderij
Afgebrande boerderij
Locatie Woerden
Beheerder Gemeente Woerden
Monumentnummer 39301
Monumentstatus rijksmonument (boerderij)

Landgoed Bredius, ook wel Brediuspark, is een park in de stad Woerden. Het park bestaat uit een aantal wandel- en fietspaden, met waterpartijen en grasland waar fruitbomen op groeien. Het park ligt aan de noordzijde van de stad, tussen het centrum, de Oudelandseweg en de Schilderswijk.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk was het landgoed Batestein genaamd,[1] en werd er landbouw en veeteelt bedreven. Hiertoe is in 1852 een boerderij op het landgoed gebouwd, door de zoon van de voormalige burgemeester van Woerden, Cornelis Jan Bredius, die het in 1826 van zijn vader Jacobus Bredius had geërfd. Tot 1947 bleef het boerenbedrijf in handen van deze familie. In die tijd heeft de gemeente Woerden plannen voor het gebied en wordt het onteigend. Dit gebeurt pas in 1970, waarna het park de inrichting krijgt die het anno 2012 nog steeds heeft.

De gemeente Woerden had allereerst plannen om bungalows op het terrein te bouwen, maar hier kwam van binnen en buiten de gemeente protest tegen. In maart 1973 ontving de gemeente 1800 handtekening[2] van de 5600 huishoudens die Woerden toen telde. Toen was er sprake van minstens twee bungalows, waarvan er een mogelijk ambstwoning van de burgemeester kon zijn.

De boerderij is in 1977 een rijksmonument geworden, maar brandde in 2008 goeddeels af (aangestoken). De bijbehorende schuur is als educatief centrum in gebruik voor Natuur- en milieueducatie, hier worden per jaar enkele exposities rond een natuurthema gehouden.