Laogai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Verspreidingsgebied van de Laogai-kampen in China

Laogai (勞改; pinyin: láo găi), hetgeen betekent "verbetering door arbeid," is een slogan van het Chinese rechtssysteem

De term wordt gebruikt als aanduiding van de strafkampen in de Volksrepubliek China.

In de jaren 1960 zaten in de Chinese gevangenissen grote aantallen mensen[bron?] in hechtenis vanwege hun kritiek op de regering. De gevangenissen waren georganiseerd als fabrieken. De meeste personen die om politieke redenen gevangen zaten werden echter aan het eind van de jaren 1970 in vrijheid gesteld, in het kader van de hervormingen van Deng Xiaoping.

Het is echter duidelijk dat er nog steeds een groot aantal mensen om politieke redenen in kampen zit en dat de ingezetenen van deze kampen onbezoldigde arbeid verrichten. De producten uit deze arbeid worden verkocht, en soms ook naar het Westen geëxporteerd. Personen[bron?] die de Chinese regering verdedigen, voeren aan dat de omstandigheden in de kampen verbeterd zijn sinds de dagen van Mao Zedong en dat de handel in de door gevangenen gemaakte producten voor de kampdirecties een stimulans vormt om de gevangenen beter te behandelen, aangezien goed gevoede gevangenen productiever zijn. Kritisch gestemde personen wijzen erop dat de detentieomstandigheden nog steeds veel te wensen overlaten.

Een getuigenis uit eerste hand is te vinden in de boeken van de Chinese dissident Harry Wu, met de titels Troublemaker (1996) en Laogai: The Chinese Gulag (1992). Wu heeft een groot deel van zijn volwassen jaren als gevangene in deze kampen doorgebracht, vanwege de kritiek die hij tijdens zijn studentenjaren op de Chinese regering had geuit. Een paar keer scheelde het weinig, of hij was aan zijn beproevingen bezweken. Uiteindelijk slaagde hij erin te ontkomen naar de Verenigde Staten, waar hij zeer actief was als mensenrechtenactivist. In de jaren 1990 had hij de gelegenheid nog eens een bezoek aan China te brengen. Hij constateerde toen dat de situatie in de kampen weinig was verbeterd en werd opnieuw gearresteerd. Onder politieke druk van de Verenigde Staten werd hij echter weer in vrijheid gesteld.

Er zouden zich binnen de "Laogai-archipel" ruim duizend kampen bevinden.[bron?]

Literatuur[bewerken]

  • (en) Harry Wu, Laogai: The Chinese Gulag (1992). ISBN 081331769X
  • (nl) Harry Wu, Troublemaker: zijn eenzame strijd tegen de schending van de mensenrechten in China (1996). ISBN 9024603544

Zie ook[bewerken]