Naar inhoud springen

Lars Vilks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RaMPo (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2015 om 10:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lars Vilks
Houtsculptuur Nimis van Lars Vilks in Kullaberg

Lars Endel Roger Vilks (Helsingborg, 20 juni 1946) is een Zweeds kunstenaar. Vilks is doctor in de kunstgeschiedenis en was van 1997 tot 2003 professor aan de hogeschool voor de kunst in Bergen.

Nimis en Arx

Vilks werd in 1980 als maker van de houtsculpturen Nimis en Arx bekend. Deze bevinden zich tegenwoordig in het natuurgebied Kullaberg in Höganäs, Skåne. In 1996 werd het terrein rond de sculpturen door Vilks uitgeroepen tot de onafhankelijke staat Ladonia. Soortgelijke land art-projecten maakte hij op diverse plaatsen in Zweden, zoals in het sculptuurproject/beeldenpark Konst på Hög bij de stad Kumla in Midden-Zweden.

Tekeningen van Mohammed

In 2007 werd Vilks uitgenodigd om aan een tentoonstelling met het thema Hunden i konsten (De hond in de kunst) in Tällerud, Värmland deel te nemen. Vilks leverde drie tekeningen op A4-formaat aan, die alle drie de profeet Mohammed als rotondehond toonden. Een dag voor de opening van de tentoonstelling besloten de organisatoren de tekeningen niet te tonen. Ook bij een tentoonstelling van de school in Bohuslän, waar Vilks geregeld doceert, werd besloten deze tekeningen niet te tonen. In de Zweedse pers ontstond hierover een controverse die ook in het buitenland bekend raakte. Op 15 september 2007 werd door Abu Omar al-Baghdadi, leider van de zelfuitgeroepen Islamitische Staat in Irak een prijs van 100.000 dollar op het hoofd van Vilks gezet. Indien hij afgeslacht wordt als een lam, zal de prijs tot 150.000 dollar worden verhoogd.[1]

Op 9 maart 2010 werden in Ierland zeven mensen gearresteerd op verdenking van het plannen van een aanslag op Vilks.[2] Naar aanleiding van deze arrestaties publiceerden drie Zweedse kranten diezelfde dag nog een spotprent van Vilks, waarin de profeet Mohammed afgebeeld staat als een hond.[3]

Toen hij dinsdag 11 mei een toespraak hield over vrijheid van meningsuiting probeerden twintig personen hem aan te vallen waarvan een hem een kopstoot gaf. Hij raakte niet ernstig gewond.[4].

Op 11 december 2010 vonden in het centrum van Stockholm twee bomaanslagen plaats, die werden gemotiveerd met de Zweedse militaire aanwezigheid in Afghanistan en de tekeningen van Lars Vilks.[5]

Op 14 februari 2015 vond er tijdens een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting in de Deense hoofdstad Kopenhagen een schietpartij plaats waarbij één dode valt. Eén van de doelwitten bleek Lars Vilks te zijn die daar ook zou spreken maar hij bleef ongedeerd net als de Franse ambassadeur in Denemarken die daar ook aanwezig was.[6] Later was er ook een schietpartij in een synagoge, waarbij een joodse bewaker om het leven kwam.

Award

Een maand na de aanslagen in Kopenhagen krijgt Lars Vilks onder grote mediabelangstelling van de Deense International Free Press Society een prijs voor moed.


Zie de categorie Lars Vilks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.