Laserpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laserpennen

Een laserpointer of laserpen is een klein draagbaar toestel met een laserdiode dat een laserstraal van zichtbaar licht kan uitstralen en door een eigen batterij gevoed wordt. Laserpennen kunnen worden gebruikt als speelgoed voor mensen maar ook huisdieren kunnen het leuk vinden om het schijnsel als prooi te beschouwen. Ze kunnen ook gebruikt worden als aanwijsinstrument in het onderwijs of bij presentaties.

Verkoop[bewerken]

In België en Nederland zijn laserpennen tot en met 5 mW legaal te koop zonder beperkingen. In België kan bijkomende wetgeving het gebruik beperken. In landen zoals bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk zijn laserpennen te koop van meer dan 100 mW, deze zijn illegaal in Nederland en zijn vergunningsplichtig in België.

Kritiek[bewerken]

Het bereik van laserpennen is bij verschillende vermogens anders. Er bestaan anno 2017 pennen met een vermogen van 10.000 milliwatt, deze schijnen bij helder weer 8 kilometer ver.[1] Een 3 watt laserpen kan zelfs schade aanrichten.[2] In Nederland pleit de vakbond van piloten voor een totaalverbod op de laserpen. Een krachtige straal is vanaf 1200 meter waarneembaar, vanaf 300 meter kan het zicht van de piloot verstoord worden. Het beschijnen van piloten komt met enige regelmaat voor.[3] De pennen worden ook misbruikt tijdens voetbalwedstrijden.[4] Het schijnen in de ogen kan letsel veroorzaken.[5]