Le Droit Humain (Luxemburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er bestaan drie Luxemburgse pioniersloges Le Droit Humain (D.H.). Dit zijn Luxemburgse afdelingen van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij "Le Droit Humain" (Ordre Maçonnique Mixte International Le Droit Humain). Bij deze Internationale Orde zijn vanuit 60 landen Loges aangesloten waarin wereldwijd 27.000 mannen en vrouwen gezamenlijk arbeiden. In deze zogeheten Blauwe Loges worden de drie basisgraden van leerling, gezel en meester verleend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Georges Martin

Le Droit Humain werd opgericht in Frankrijk in 1893 door Georges Martin en Maria Deraismes en is actief in Luxemburg met drie symbolische loges.

Doordat de drie aanwezige pioniersloges geen jurisdictie vormen, wijkt deze situatie af van de normaliteit binnen Droit Humain. Luxemburg telt in totaal zo'n 50 leden.

Graden[bewerken | brontekst bewerken]

Le Droit Humain in Luxemburg werkt, naast de drie basisgraden van leerling, gezel en meester in de zogeheten blauwe symbolische loges, ook in afzonderlijke vervolmakingsloges, kapittels, areopagi en consistorie. Omdat ze numeriek te klein is voor een volwaardige werking is zij afhankelijk van de Belgische federatie, de Franse federatie en de Duitse jurisdictie.

Loges[bewerken | brontekst bewerken]

Symbolische loges[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn drie actieve werkplaatsen in Luxemburg, waaronder loge nummer 1327, L'Arbre et le Crystal (1982).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]