Le dessous des cartes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Le dessous des cartes
Alternatieve titel Mit offenen Karten
Genre documentaire
Speelduur 11 minuten
Bedenker Jean-Christophe Victor
Presentatie Jean-Christophe Victor
Land Frankrijk, Duitsland
Uitzendingen
Zender Arte
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Le dessous des cartes (Duits: Mit offenen Karten, in het Nederlands: met open kaarten of de achterkant van de kaarten) is een wekelijks televisieprogramma over geopolitiek op de Frans/Duitse cultuurtelevisiezender arte. Het wordt uitgezonden sinds 1990, aanvankelijk op de Franse zender La Sept, tot deze in 1992 opgaat in de zender arte France.

In dit programma worden ingewikkelde kwesties uit geschiedenis, geopolitiek en economie begrijpelijk gemaakt aan de hand van kaarten, zowel historische als hedendaagse en zowel op kleine als op wereldschaal. Dit alles resulteert in een verhaal van zo'n tien minuten met een zeer hoge informatiedichtheid. Het programma behandelt meestal een actueel thema, maar regelmatig ook problematieken die maar weinig aandacht krijgen. De onderwerpen variëren van het ontstaan van de wereldkaart, zeevervuiling of de geopolitieke ontwikkeling van Japan door de eeuwen heen, tot de buitenlandse politiek van de VS of de strategische locatie van de Diego Garcia-archipel. Als afsluiting van het programma worden boeken en tijdschriften getoond waarin de kijker diepgaandere informatie kan vinden, en soms ook culturele evenementen die betrekking hebben op het thema.

Het wordt gepresenteerd door Jean-Christophe Victor (kleinzoon van de ontdekkingsreiziger Paul-Émile Victor), een antropoloog en politicoloog, en samengesteld door het Laboratoire d'études politiques et cartographiques (Lepac) dat door hem is opgericht.

Uitzending[bewerken | brontekst bewerken]

Le dessous des cartes wordt uitgezonden op arte op dinsdagavond om 22:30 (in 2012), en in het Duits (Mit offenen Karten) op dezelfde avond om 23:05. Daarna wordt het programma meerdere malen herhaald in de week die daarop volgt. De Franstalige variant is verder te zien op TV5 Monde FBS (Frankrijk/België/Zwitserland), en onregelmatig op TV5 Europe op zaterdagochtend (de uitzendingen op TV5 Europe staan niet altijd goed in de gidsen aangegeven).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]