Leaseplan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LeasePlan
Motto of slagzin What's next?
Oprichting 1963
Eigenaar LP Group B.V
Sleutelfiguren Tex Gunning (CEO)
Land Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam
Werknemers Meer dan 6600 (2017)
Industrie Wagenparkbeheer
Omzet/jr € 9,4 miljard (2017)
Winst/jr € 467 miljoen (2017)
Website https://www.leaseplan.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

LeasePlan is een internationaal bedrijf van Nederlandse oorsprong, gespecialiseerd in wagenparkbeheer voor leaseauto's. Sinds zijn oprichting in 1963 is het bedrijf uitgegroeid tot wereldwijd marktleider binnen wagenparkbeheer. Meer dan 14% van zijn werknemers - zo'n 6600 - werkt vanuit Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

LeasePlan is opgericht in Nederland in 1963. Het bedrijf breidde internationaal uit in de jaren '70 door vestigingen te openen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met als doel meer dominantie in de markt te verkrijgen.

In de jaren '90 werd ABN AMRO 100% aandeelhouder. Een online wagenparkbeheersysteem werd geïntroduceerd. In een destijds verzadigende markt nam LeasePlan vanaf het jaar 2000 verschillende bedrijven over zoals Dial in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië en CSC in de Verenigde Staten.

ABN Amro Lease Holding (AALH) voegde zijn drie Nederlandse leasemaatschappijen LeasePlan, Auto Lease Holland (ALH) en Leaseconcept samen. In 2002 verdween de merknaam Auto Lease Holland van de markt en in 2003 de merknaam Leaseconcept. De drie bedrijven gingen verder onder de naam LeasePlan Nederland. Directievoorzitter van LeasePlan Groep Nederland werd Peter Verkuyl.[1]

In 2003 werd de holding van de LeasePlan Group omgedoopt in LeasePlan Corporation. In 2004 verkocht ABN AMRO zijn aandelen aan Volkswagen (50%), Olayan Group (25%) en Mubadala Development Company (25%). Medio 2015 nam LP Group B.V, een internationaal consortium van durfinvesteerders en Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn, alle aandelen over voor 3,7 miljard euro.[2] Op 4 oktober 2018 werd de beursgang van het bedrijf aangekondigd, maar een week later werd de plannen weer afgeblazen.[3]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldwijde activiteiten LeasePlan, gemarkeerd in oranje

LeasePlan is aanwezig in meer dan 30 landen en was het eerste autoleasebedrijf dat meer dan 1,8 miljoen auto's in beheer had en het eerste bedrijf dat wagenparkbeheer aanbood.[4]

Het bedrijf is aanwezig in zowel traditionele als groeimarkten en heeft vestigingen in de volgende landen:

  • LeasePlan Europa: Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk , Ierland, Portugal, Spanje , Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechische Republiek, Polen, Hongarije, Griekenland, Italië en Roemenië.
  • LeasePlan America: Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Mexico.
  • LeasePlan Azië: Rusland, Verenigde Arabische Emiraten en India
  • LeasePlan Oceania: Australië en Nieuw-Zeeland.

Via het bedrijfsonderdeel Carnext worden leasewagens, die aan het einde van het leasecontract worden ingenomen, verkocht. In Nederland zijn drie Carnext verkooppunten en in heel Europa 32 actief aan het begin van 2019.