Leaseplan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
LeasePlan
Leaseplan
Motto of slagzin What's next?
Oprichting 1963
Eigenaar LP Group B.V
Land Nederland
Hoofdkantoor Almere
Werknemers 7400
Industrie Wagenparkbeheer
Website https://www.leaseplan.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Leaseplan is een internationaal bedrijf van Nederlandse oorsprong, gespecialiseerd in wagenparkbeheer voor leaseauto's. Sinds haar oprichting in 1963 is het bedrijf uitgegroeid tot wereldwijd marktleider binnen wagenparkbeheer. Meer dan 85% van haar werknemers - zo'n 7400 - werkt vanuit Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

LeasePlan is opgericht in Nederland in 1963. Het bedrijf breidde internationaal uit in de jaren '70 door vestigingen te openen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met als doel meer dominantie in de markt te verkrijgen.

In de jaren '90 werd ABN AMRO 100% aandeelhouder. Een online wagenparkbeheersysteem werd geïntroduceerd. In een verzadigende markt acquireerde LeasePlan vanaf 2000 verschillende concurrenten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten.

In 2003 werd de holding van de LeasePlan-groep omgedoopt in LeasePlan Corporation. In 2004 verkocht ABN AMRO haar aandelen aan Volkswagen (50%), Olayan Group (25%) en Mubadala Development Company (25%). Op 21 maart 2016 nam LP Group B.V, een internationaal consortium van durfinvesteerders en Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn, de aandelen over.

Internationale activiteiten[bewerken]

Wereldwijde activiteiten LeasePlan, gemarkeerd in oranje

LeasePlan is aanwezig in 32 landen en was het eerste autoleasebedrijf dat meer dan 1,5 miljoen auto's in beheer had en het eerste bedrijf dat wagenparkbeheer aanbood.[1]

Het bedrijf is aanwezig in zowel traditionele als groeimarkten en heeft vestigingen in de volgende landen:

  • LeasePlan Europa: Nederland, Frankrijk, België, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk , Ierland, Portugal, Spanje , Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechische Republiek, Polen, Hongarije, Griekenland, Italië en Roemenië.
  • LeasePlan America: Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Mexico.
  • LeasePlan Azië: Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en India
  • LeasePlan Oceania: Australië en Nieuw-Zeeland.