Leisure 17

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leisure 17 in Spiekeroog

Leisure 17 is een serie van cruisers gemaakt door het British shipyard Cobramold Ltd (later: Brinecraft Ltd). De boot is geschikt om op zee te zeilen.

Geschiedenis[bewerken]

Leisure 17 KK
Leisure 17 SL

De Leisure 17 werd geproduceerd tussen 1965 en 1990. Er zijn in totaal ongeveer 4500 zeilboten van de serie gebouwd. De Leisure 17 werd ontworpen voor families en romp van de boot is gemaakt van glasvezelversterkt kunststof.

De boot was te verkrijgen in twee uitvoeringen, namelijk een uitvoering met een dubbele kiel en een uitvoering met een vinvormige kiel. Beide uitvoeringen van de kielen zijn gemaakt van gietijzer. Omdat de uitvoering met de dubbele kiel een vrij geringe diepgang heeft (0,65 m) is deze populair voor het varen in getijdewateren.

In 1980 werd de Leisure 17 SL geïntroduceerd. Deze had een nieuwe vorm en een grotere cabine.

Dek[bewerken]

De kuip biedt ruimte voor maximaal vier personen en tussen de cockpit en de achtersteven zit een bergkast. Een kleine buis in het voorschip leidt naar de ruimte voor de ankerketting.

Zeilen[bewerken]

zeilen oppervlak in
grootzeil 7,7
genua 9,3
fok 6,0
stormzeil 3,7
grote spinnaker 19,3
kleine spinnaker 13,9

Motorisering[bewerken]

De meeste Leisure 17's zijn uitgerust met een buitenboordmotor.

Cabine[bewerken]

De cabine is slechts een enkele ruimte. De zitplaatsen in de salon zijn te gebruiken als twee slaapbanken. De Leisure 17 is ontworpen als een vierpersoons cruiser, maar heeft twee slaapplaatsen. De boot is uitgerust met een keukentje en een chemisch toilet.

Trivia[bewerken]

  • John Adams stak in 1967 in 32 dagen de Atlantische Oceaan over met zijn Leisure 17.[1]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]