Leon De Meyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Leon De Meyer (Zelzate, 31 december 1928Gent, 4 november 2006) was een Belgisch hoogleraar die tussen 1985 en 1993 rector was van de UGent.

Biografie[bewerken]

De Meyer werd geboren in Zelzate. Na zijn klassieke humaniora aan het Koninklijk Atheneum aan de Voskenslaan in Gent, studeerde hij eerst klassieke filologie aan de UGent; na het behalen van zijn licentiaatsdiploma vervolgde hij zijn studie aan de ULB waar hij Oosterse filologie (spijkerschrift) studeerde en in dit vakgebied promoveerde tot Doctor in de letteren en de wijsbegeerte in 1960.

Hierna begon hij aan een academische carrière en kreeg de leerstoel Spijkerschriftfilologie aan de UGent aangeboden. Hij verkreeg bekendheid als assyrioloog door zijn datering van de val van Babylon in 1499 v.Chr. door een inval van de Hettieten. Sinds 1979 deed hij archeologisch onderzoek in Irak. Hij was de expeditieleider die in Sippar-Amnanum, het huidige Tell Ed-Dêr (Irak), bijna 2.500 spijkerschrifttabletten heeft ontdekt.

Toen hij in 1985 rector werd stond hij voor de opdracht om de UGent terug te doen heropleven, aangezien de universiteit jaar na jaar studenten verloor en het universitair ziekenhuis een enorme schuld had. Hij zorgde voor een heropbloei van de universiteit; omwille van zijn wetenschappelijke carrière en zijn rectoraat aan de UGent kreeg hij van koning Albert II in 2000 de titel baron. Ook na het beëindigen van zijn academische carrière bleef Leon de Meyer bezig met wetenschappelijk onderzoek tot een ziekte hem hiervan weerhield. Hij stierf in 2006.

In 1992 werd De Meyer voorgedragen voor opname in de Belgische adel. Het is pas in 2000 dat hij de open brieven lichtte waarbij de adellijke status en de titel van baron effectief werd.

Varia[bewerken]

  • Leon de Meyer was overtuigd vrijzinnig en als liberaal actief in de politiek.
  • Als hommage aan de vroegere rector vernoemde de UGent een auditorium in het Universiteitsforum (UFO) naar hem.
  • De Meyer was Vlaams secretaris-generaal van de nationale Unesco-commissie. Daarnaast was hij voorzitter van de Belgisch-Iraakse vriendschapsvereniging.
  • Sinds 1968 was hij directeur van de Belgische archeologische zending in Irak en vaste epigrafist van de 'mission archéologique française'.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
André Cottenie
Rector Universiteit Gent
1985-1993
Opvolger:
Jacques Willems