Leroy Merlin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leroy Merlin
Logo
Leroy Merlin Winkel in La Zenia, Spanje
Motto of slagzin Et vos envies prennent vie
Oprichting 1923
Oprichter(s) Adolphe Leroy, Rose Merlin
Eigenaar Groupe ADEO
Hoofdkantoor Lezennes, Rijsel (Frankrijk)
Werknemers 55.000 wereldwijd
Producten doe-het-zelf, tuinartikelen
Omzet/jaar 12,8 miljard euro
Website (fr) www.leroymerlin.fr
Portaal  Portaalicoon   Economie
Frankrijk
Een winkel van Leroy Merlin in Brazilië

Leroy Merlin is een van oorsprong Franse keten van bouwmarkten die handelt in doe-het-zelf- en tuinartikelen. De keten maakt deel uit van de Groupe ADEO.

In 1923 richten Adolphe Leroy en Rose Merlin, beide kinderen van middenstanders en aanstaande echtgenoten, in Nœux-les-Mines de winkel Au stock Américain op, waar zij materiaal van het Amerikaanse leger verkopen dat na de Eerste Wereldoorlog in het noorden van Frankrijk achter is gebleven. Al gauw constateren zij een grote vraag naar bouwmaterialen die zij aanleveren in de vorm van afgebroken legerbarakken, en naar decoratieve artikelen. Als zij zich hierin gaan specialiseren is de bouwmarkt geboren.

In 1960 wordt de naam van de keten veranderd in 'Leroy Merlin', naar de achternamen van de beide oprichters. In 1989 opent de keten de eerste winkel in Spanje en is de eerste internationale uitbreiding een feit. Sinds 2009 is de keten marktleider in Frankrijk. In 2010 had het bedrijf een wereldwijde omzet van 12,8 miljard euro.

Landen[bewerken | brontekst bewerken]

Leroy Merlin heeft filialen in: Frankrijk, Spanje, Oekraïne, Portugal, Italië, Polen, Rusland, Griekenland, China en Brazilië