Leven en werken van de Kabouter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leven en werken van de Kabouter is een quasiwetenschappelijk werk over het leven en werken van kabouters door Rien Poortvliet en Wil Huygen. Het boek verscheen in 1976 en is vertaald in 21 talen. Er werden meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht.

Het boek is op een wetenschappelijke manier geschreven. Op verscheidene plaatsen in het boek worden andere (fictieve) onderzoekers aangehaald en zo nodig gecorrigeerd. Desondanks is het boek geschikt voor alle leeftijden.

Onderwerpen die in het boek behandeld worden, zijn de kaboutergeschiedenis, hun leefgebieden, hun anatomie, hun ziekten, kaboutersoorten, voortplanting, de bouw en inrichting van een kabouterwoning, het dagritme van een kabouter, voedselbereiding en omgang met andere wezens, zoals dieren en trollen. Het boek is geschreven met instemming van de kabouters en bevat interviews met hen.

Opvallend aan het boek zijn de illustraties van Rien Poortvliet, welke ontraditioneel een sleutelrol in het boek vervullen.

In 1981 (na september) verscheen een vervolg op het boek: De oproep der Kabouters.

Bibliografische gegevens[bewerken | brontekst bewerken]

Rien Poortvliet en Wil Huygen (tekst), Leven en werken van de Kabouter, Bussum, Van Holkema & Warendorf, 1976, ISBN 90 269 4958 8.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]